„Najveća“ MISTERIJA u Vranju: Da li je na DANAŠNJI dan rođen Bora Stanković?Iako je gradska vlast u zvaničnim dokumentima više puta Boru Stankovića nazivala i „BORISLAV“ Stanković, umesto Borisav Stanković, to građane Vranja nije toliko interesovalo, ali datum rođenja proslavljenog pisca predstavlja pravu enimgu za (staro)vranjance (ili one koji se osećaju tako…).

Mnogi mediji objavili su da je na današnji dan (31. marta) 1876. godine, rođen jedan od najvećih pisaca Srbije, ali da li je taj podatak zaista tačan.?Portal 021.rs, preneo je vest Agencije Beta u kojoj stoji da je Stanković rođen 22. marta, 1876. godine u Vranju. A da je na dan rođenja Stankovića (22. marta – prema ovom izvoru), preminuo Gete, ali je i objavljena prva fotografija u boji.

Prema podacima koji su dostupni na Wikipediji, Stanković je rođen 31. marta, 1876. godine, ali prema drugim podacima sa Google pretraživača tačan datum rođenje Stankovića nije poznat.Bora Stanković je rođen u Vranju. Postoje različite pretpostavke o godini piščevog rođenja, obično se uzima da je to 1876; umro je 1927. u Beogradu. U Vranju je završio osnovnu školu i sedam razreda Gimnazije. Osmi razred s maturom završio je u Nišu, a potom je otišao na studije u Beograd, gde se i nastanio. Rano je ostao bez roditelja, gotovo da ih nije ni upamtio. Odgajila ga je očeva majka, baba Zlata, koja mu je nadahnuto pričala o „starom“ Vranju, stoji u dokumentu Sanje Zlatković iz rada „Književno delo Bore Stanković i Vranje: Indentiteske strategije, diskursi i prakse“ objavljeno 2009. godine.

Podsećamo, Borina nedelja počinjala je 23. marta, svake godine, a početak ove književne manifestacije vezivao se za datum rođenja Bore Stankovića, dok su Borini pozorišti dani datumom vezani za smrt proslavljenog pisca i Vranja.

NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. deda mraz 31/03/2024
    2. Milorad 31/03/2024
    3. Cirkus 01/04/2024

    Ostavi komentar