Mladenović (USPR): Kombinovanje odeljenja zavisi od direktora

Eko Taxi Vranje

Dušan Mladenović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika za Pčinjski okrug, potencirao je u razgovoru za portal InfoVranjske.rs „da kombinovana odeljenja u višim razredima osnovnih škola zavise od izveštaja direktora, a ne od Ministasrtva prosvete“.

Da li ćemo u višim razredima imati kombinovana odeljenja, šesti i osmi i sedmi i peti, ne zavisi od Ministarstva prosvete, već od direktora osnovnih škola i njihovih izveštaja, budući da će Ministarstvo na tom planu reagovati na osnovu predloga u izveštajima direktora, objašnjava Mladenović.Prvi čovek USPR Pčinjskog okruga pruža dodatna objašnjenja na primeru osnovne škole u mestu Džep kod Vladičinog Hana.

U školi u tom selu je bilo govora o kombinovanju odeljenja, međutim, od toga se odustalo, kao da se „neko“ ko je možda dao takav predlog, pokajao i rešio da ne bude kombinovanih odeljenja u višim razredima, jer je škola u Džepu osmorazredna, ističe Mladenović.

Po njegovim rečima, „u Vranju i na jugu Srbije za sada vlada ćutanje kada su u pitanju spajanja odeljenja.

Još nemamo primere spajanja odeljenja u višim razredima, jer da se to desilo, reagovali bi svi sindikati u prosveti u Vranju i okolini, dakle, na čekanju smo, a do sada se ništa nije desilo, a da li će se desiti, opet ponavljam zavisi od predloga direktora, kaže Mladenović.

USPR Pčinjskog okruga je protiv spajanja odeljenja u višim razredima osnovnih škola.

Time bi najviše bile oštećene škole na seoskim brdsko-planinskim područjima, tu su gradske manje u problemu, zato se naš sindikat izjašnjava protiv spajanja odeljenja, a traži smanjenje broja učenika po ugledu na evropske standarde, od 17 do 24 učenika, prvenstveno zbog kvaliteta nastave, jer se u odeljenjima sa manjim brojem đaka izbegava frontalni oblik rada, a favorizuje grupni i individualizacija nastave, tumači Dušan Mladenović.

Podsećamo, na teritoriji Pčinjskog okruga protiv kombinovanih odeljenja u višim razredima osnovnih škola izjasnile su sve postojeće sindikalne organizacije u prosveti, Unija sindikata, UGS „Nezavisnost“ i Samostalni sindikat obrazovanja.    1. Ццц! 23/08/2022

    Ostavi komentar