Suzana Lazarević: Kombinovana nastava stvara NAJVEĆI problem u prosvetiSuzana Lazarević, predsednica Granskog sindikata prosvete „Nezavisnost“ za Pčinjski i Jablanički okrug, u razgovoru za portal InfoVranjske.rs upozorava „da organizovanje kombinovanih odeljenja u višim razredima osnovnih škola ima mnogo negativnih posledica“.

Ministarstvo prosvete je školama prosledilo „Stručno uputstvo o formiranju odeljenja za narednu školsku godinu», a direktori su dužni da do osmog avgusta dostave podatke o primeni ovoh uputstava, međutim, GSPRS «Nezavisnost» traži odlaganje primene ovog uputstva iz više razloga“, kaže Suzana Lazarević.Po njenim rečima, sindikati su i ranije upozoravali Ministarstvo prosvete na negativne posledice formiranja kombinovanih odeljenja u višim razredima osnovnih škola, ali je izostala reakcija iz Ministarstva.

Te negativne posledice su smanjivanje broja odeljenja i logično uvećanje tehnološkog viška u obrazovanju, urušavanje kvaliteta nastave i zbog nepripremljenosti nastavnika, a na društvenom planu to će izazvati dalje migracije ljudi iz ruralnih i siromašnijih područja, jer će kombinovana nastava biti najviše primenjena u tim područjima, objašnjava Lazarevićeva.Predsednica GSPRS „Nezavisnost“ za Jablanički i Pčinjski okrug još jednom apeluje na Ministarstvo prosvete da odloži primenu uputstva o formiranju kombinovanih odeljenja u višim razredima osnovnih škola.

Odlaganjem primene ove uredbe biće sprečene sve negativne posledice, od kojih je najteža i goruća povećanje tehnološkog viška u obrazovanju. Ako je Ministarstvo već imalo nameru da primeni ovu odredbu, trebalo je da to učini ranije, a ne da prima nove ljude u obrazovanju i time još više zaoštrava problem tehnološkog viška, smatra Suzana Lazarević.

Podsećamo, Suzana Lazarević je višegodišnja predsednica GSPRS „Nezavisnost“ za Jablanički i Pčinjski okrug, zaposlena je u Predškolskoj ustanovi u Bujanovcu, a u sindikatu UGS „Nezavisnost“ je aktivna od 2000. godine.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Maksa 08/08/2022
    2. ОПА! 23/08/2022

    Ostavi komentar