Mladenović: Prosek plata u prosveti DEVET odsto ispod republičkog PROSEKAProsečna plata zaposlenih u prosveti je devet odsto manja od proseka plata na nivou Republike Srbije, pa svaka strategija mora da u prvi plan postavi povećanje plata prosvetarima, poručuje Dušan Mladenović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika za Pčinjski okrug, reagujući na početak procesa izrade strategije za poboljšanje materijalnih uslova prosvetnih radnika Socijalno-ekonomskog saveta i Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

Unija sindikata prosvetnih radnika, po Mladenovićevim rečima, nije u Socijalno-ekonomskom savetu, ali pažljivo prati sve što se događa na planu napora za bolji položaj prosvetnih radnika.

Naš sindikat je gradski i nije u Socijalno-ekonomskom savetu, tu su Samostalni sindikat i UGS „Nezavisnost“, ipak, ta strategija koju planiraju biće uspešna ukoliko popravi materijalni položaj prosvetnih radnika i uvaži zahteve za urgentno povećanje plata zaposlenima u prosveti, jasan je Dušan Mladenović.

Po njegovim rečima, „sadašnji položaj prosvetara je izuzetno težak i zahteva hitno rešavanje“.

Centrala Unije sindikata u Beogradu će svakako pratiti izradu pomenute strategije, ipak, ne gajimo prevelika očekivanja znajući za mnoga neispunjena obećanja, jer smo postavili jasan zahtev za povećanje plata prosvetnim radnicima, ali za sada nema ništa od toga, upozorava Mladenović.

Prvi čovek Unije sindikata prosvetnih radnika Pčinjskog okruga na kraju još jednom potencira „da svaka strategija bez obzira odakle dolazila mora da uvaži činjenicu da su plate u prosveti devet odsto niže od republičkog proseka plata zaposlenih u svim oblastima“.

Podsećamo, Unija sindikata prosvetnih radnika je tražila od aktuelne vlasti povećanje plata prosvetnim radnicima za 20 odsto.  1. Milica 26/04/2023
  2. sofronije 26/04/2023
  3. Ivana 26/04/2023
  4. Bugarin bosilegrad 26/04/2023
  5. МИ 26/04/2023

  Ostavi komentar