Protest PROSVETARA: Ne kombinovanim odeljenjima – POVEĆANJE plate za 20 odsto

Eko Taxi Vranje

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije za Pčinjski okrug održala je u četvrtak prvog septembra, u 11,55 sati, protest ispred zgrade Odeljenja Ministarstva prosvete u Vranju kome je prisustvovalo 50 predstavnika ovog sindikata iz škola u Vranju, Vladičinom Hanu, Bujanovcu i drugim mestima juga Srbije.

Na transparentima su bila istaknuta dva zahteva, „Ne kombinovanim odeljenjima“ i „Za 24 učenika u odeljenju“, ali su okupljeni prosvetari podsetili na još dva zahteva Ministarstvu prosvete, povećanje zarada za 20 odsto i uključivanje USPR u proces pregovora sa nadležnim Ministarstvom u vezi izmena Zakona o obrazovanju.Vodeći aktivisti USPR, Dušan Mladenović, predsednik ovog sindikata za Pčinjski okrug, i Aleksandar Stevanović, član Glavnog odbora, nisu se obraćali okupljenima, ali su zajednički poručili da USPR ne odustaje od svojih zahteva.

Protest USPR ispred Odeljenja Ministarstva prosvete u Vranju pratio je jedino portal InfoVranjske.rs, iz pomenutog Odeljenja niko nije imao hrabrosti da se pojavi ispred nezadovoljnih prosvetara, članova Unije sindikata prosvetnih radnika.

Tokom protesta čulo se mnogo gnevnih komentara na račun aktuelne vlasti koja je dopustila, citiramo, „da čistačica u EPS-u ima veću platu od prosvetnih radnika, a ta javna firma je jedan od većih gubitaša u Srbiji“.

Protest je pratio i penzionisani prosvetni radnik iz Vranja koji je, duboko nezadovoljan iznosom svoje penzije koja ga je učinila sirotinjom, podržao protest i zahteve svojih kolega, rekavši „da je ova vlast neopravdano i nepravedno svrstala u zajednički koš prosvetne radnike i ostale iz javnog sektora“.

Umesto da prosvetarima poveća zarade, vlast uravnilovkom u celokupnom javnom sektoru pravi još veće razlike drugih plata u odnosu na one u prosveti, kritičan je penzionisani nastavnik.

Protest USPR pratilo je četvoro policijskih službenika na potrebnoj i korektnoj distanci.  1. PP 01/09/2022
  2. МИ 01/09/2022
  3. VOJNIK 01/09/2022
  4. Darko 02/09/2022
  5. Profesorka 02/09/2022
  6. mi kolači oni leb 02/09/2022
  7. Miki 03/09/2022

  Ostavi komentar