Jubilej za ponos: BIBLIOTEKA obeležila 145 godina POSTOJANJAOtvaranje manifestacije povodom obeležavanja 145 godina postojanja Javne biblioteke ,,Bora Stanković” u Vranju održano je u sredu u prostorijama ove najvažnije ustanove u kulture u gradu.

Manifestaciji su prisustvovali direktor Zoran Najdić, profesorka doktorka Ljiljana Pekišan Ljuštanović, zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije dr Dragana Milunović, predsednica gradske skupštine Zorica Jović, zamenik gradonačelnika Milan Ilić, kao i brojni gosti i prijatelji biblioteke.Najdić je istakao da vranjska biblioteka deluje u više pravaca, pruža najkvalitetnije i najaktuelnije sadržaje iz književnosti, domaćin je najeminentnijim autorima iz zemlje i regiona, broj korisnika iz dana u dan raste, a kvalitet i bogatstvo usluga i programa su sve veći.

,Želim da zahvalim Ministarstvu kulture, Ministarstvu pravde, Narodnoj biblioteci Srbije i rukovodstvu grada Vranja koje prepoznaje partnera u nama i koje se svih ovih godina trudi da zajedničkim snagama i naporom unapredimo rad naše ustanove. Ovaj prostor je proizvod takvog udruženog rada, kaže Zoran Najdić.Zorica Jović je rekla da je u biblioteci na zadovoljstvo korisnika i svih Vranjanaca renoviran prostor i da novi prostor sa bogatim književnim fondom čini ovu instituciju kulture modernom.

Nadam se da će ovaj prostor biti rado posećivan, da će se kao i do sada organizovati susreti pisaca i pesnika sa svim kategorijama korisnika, izložbe, kao i brojni programi koji za cilj imaju promociju knjige i čitalaštva i promociju aktuelnih sadržaja, navodi Jović.

Dragana Milunović iz Narodne biblioteke ukazala je na značaj saradnje između biblioteke i Narodne biblioteke Srbije.

,Biblioteka u Vranju samo je neznatno mlađa od onoga čije slavno ime nosi. Nastajući, odrastajući i razvijajući se, delila je sudbinu države i naroda, istu onu o kojoj je majstorski i iz duše pisao Bora Stanković u svojim delima, navodi Dragana Milunović.

Profesorka Ljiljana je govorila o značaju pisca Bore Stankovića i istakla da o njegovom značaju govori činjenica da je uvršćen u Ediciju srpskih pisaca evropskih klasika.

Što sam starija, sve manje verujem u onu priču o malom jeziku i nedovoljnom značaju malog jezika. Nama je naš jezik dovoljno veliki, naša kultura bi trebalo da nam bude dovoljno velika i od nas zavisi koju će veličinu zauzeti, kaže profesorka.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. ivan 19/06/2024
    2. Milorad 19/06/2024
    3. Djole 20/06/2024
    4. Ha ha 20/06/2024

    Ostavi komentar