Još JEDAN projekat BIBLIOTEKE: Formiranje Odeljenja za DIGITALIZACIJUJavna Biblioteka „Bora Stanković“ Vranje objavila je da na osnovu Rešenja o dodeli sredstava za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva u 2022. godine, po raspisanom javnom konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, značajna sredstva dobila za finaniranje projekta „Formiranje Odeljenja za digitalizaciju Javne biblioteke Bora Stanković Vranje sa matičnom funkcijom za Pčinjski i Kosovsko-Pomoravski orug.

Komisija je ocenila da je „projekat značajan za lokalnu zajednicu. Izvođenje projekta omogućilo bi formiranje prvog centra za digitalizaciju u Pčinjskom okrugu, te je samim tim obezbeđena održivost projekta“, stoji u saopštenju Biblioteke.Kako je objašnjeno Ministarstvo kulture i informisanja će projekat podržati sa 800.000 dinara, dok će Grad Vranje kao sufinansijer učestvovati sa 381.000.

Biblioteka ”Bora Stanković” je već pripremila namensku prostoriju za potrebe ”Odeljenja za digitalizaciju”, ukupne površine od 40 m2. Sredstvima Ministarstva kulture nabaviće se neophodna savremena oprema (kompjuter sa jakim grafičkim sposobnostima, softver za digitalizaciju, skener i druga tehnička oprema), dok će sredstvima Grada biti nabavljena oprema neophodna za optimiziranje prostora, sve u cilju osposobljavanja odeljenja za sam tehnički proces digitalizacije, stoji u saopštenju.Iz Biblioteke objašnjavaju da će fokus digitalizacije bite dela zavičajnih pisaca, zatim knjige o Vranju, razglednice, fotografije, plakati, katalozi, geografske karte, i sve drugo što svedoči o istoriji, kulturi i tradiciji Vranja i okoline. Sva digitalizovana građa biće predstavljena kroz digitalnu biblioteku i tako dostupna svim zainteresovanim građanima.

Realizacija projekta je planirana za prvu polovinu godine, a svečanim otvaranjem „Odeljenja za digitalizaciju“ obeležiće se 143. godišnjica od osnivanja Čitaonice vranjske i 95 godina od smrti Bore Stankovića, velikana čije ime nosi Biblioteka, stoji u saopštenju.

NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar