Aktivizam i mladi

Istražujemo: Ko je sastavljao STRATEGIJU za unapređenje POLOŽAJA mladihProces izrade Strategije unapređenja položaja mladih za period 2021-2025 pokrenut je u junu 2021. godine, na inicijativu predstavnika lokalnih organizacija Aktivisti iz komšiluka, učeničkog parlamenta Gimnazije ,,Bora Stanković” i Kancelarije za mlade.

U samom usvojenom dokumentu i Rešenju o imenovanju tima za izradu Strategije navodi se da je za pravljenje plana bio zadužen Koordinacioni tim koji se sastoji od 15 članova.Sastav Koordinacionog tima činili su gradonačelnik, zamenica gradonačelnika u tom trenutku Zorica Jović, većnik za omladinu i sport, koordinator KZM, predstavnica nacionalnih manjina, osoba sa invaliditetom, predstavnici učeničkih i studentskih parlamenata, NVO, Nacionalne službe za zapošljavanje i član Saveta za mlade.

Predstavnici lokalnih organizacija mladih i za mlade su rukovodili radom tematskih radnih grupa za izradu Strategije i pomogli u radu Koordinacionog tima.Proces izrade teksta Strategije bio je visoko participativan, a pored Koordinacionog tima, na tekstu dokumenta radili su i članovi tematskih radnih grupa za izradu dokumenta za čije je učešće bio raspisan javni poziv.

Tada su oformljene tri tematske radne grupe, o kojima su InfoVranjske.rs nedavno pisale. Prva je bila za kulturu, obrazovanje, slobodno vreme i aktivizam mladih, druga o zapošljavanju, preduzetništvu i položaju mladih, a poslednja za zdravlje, bezbednost i informisanje.

Javna rasprava o dokumentu trajala je 15 dana. Ukupno je poslato 10 predloga za poboljšanje predloženih mera, koje je Koordinacioni tim razmotrio i uvažio pojedine sugestije zatim ubačene u konačni dokument.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Lopovi 06/05/2024

    Ostavi komentar