Infekcija oka kod PASA: Javite se na vreme veterinarskom oftamologu

Eko Taxi Vranje

Šta vlasnik misli kada kaže da njegov pas ima infekciju/upalu oka?

Kada vlasnik kućnog ljubimca kaže ,,Moj pas ima infekciju oka’’, najčešće misli na skup promena koje uočava na očima psa i na skup promena koje uočava u ponašanju psa. To nije dijagnoza neke specifične bolesti, čak ne određuje bliže ni koji deo oka je zahvećen patologijom, niti koja patologija je u pitanju.Promene na očima psa koje vlasnik može uočiti su: pojačano suzenje, krmeljanje ili pojava beličastog ili zelenkastog iscedka, menjanje izgleda konjunktive koja postaje crvena i otečena, kao i izgleda rožnjače koja može postati plavičasta, beličasta ili crvenkasta.

Promene u ponašanju psa koji ima problem sa okom je najšešće izraženo češanje oka šapom ili o nameštaj, žmirkanje ili čvrsto zatvaranje bolnog oka, ređe razdražljivost ili apatija.

Ovi nalazi su zajednički za gotovo sve očne bolesti a vlasniku liče samo na jednu koja mu je poznata: Infekciju/upalu oka kod psa. Uglavnom je u zabludi da su bakterije naselile konjunktivu ili rožnjaču i da korišćenjem antibiotske masti ili kapima za oči može rešiti problem, kao i da treba uzeti bris oka.

Šta je u stvari upala oka kod psa?

Oko čine različite strukture koje mogu pojedinačno ili sveukupno reagovati upalom. Zato ćemo uvesti neke preciznije termine. Možemo reći za konjunktivu da je ,,upaljena’’ pa to onda nazivamo ,,Konjunktivitis kod pasa’’. Ako je rožnjača inficirana bakterijama posle neke mehaničke povrede, nećemo koristiti termin ,,infekcija oka’’ već inficirani ,,Ulcer’’ (rana) rožnjače ili preciznije ,,Ulcerozni keratitis’’.  Ako pas ima bolest suvog oka, bakterijska flora će biti poremećena i konjunktiva će reagovati crvenilom, pojavom gnojnog iscedka i krmelja, a rožnjača promenom boje i debljine, a tada govorimo o ,,Keratokonjunktivitisu.’’ Ukoliko postoji upala unutrašnjih struktura oka (struktura koje se nalaze iza rožnjače sve do mrežnjače), treba koristiti termin ,,Uveitis kod pasa’’.  Ukoliko je prisutna upala očnog nerva, govorimo o ,,Neuritisu’’. Ukoliko su upaljeni kapci, onda pas ima ,,Blefaritis’’.  Nekada su upaljene sve unutrašnje strukture oka kao i spoljne strukture oka (pa koristimo termin ,,Endoftalmitis’’ ili ,,Panoftalmitis’’).

Dakle, iz svega ovoga se može zaključiti da termin ,,infekcija oka kod pasa’’ ne određuje bliže šta je tačno u oku inficirano, šta je izazvalo infekciju ili kakva je opasnost po vid ljubimca. Vidite i sami, po gore nabrojanim terminima, da nije isto stanje upala očnog nerva i upala konjunktive. Konjunktive su ono što vlasnik može videti. Unutrašnje strukture oka ne može, pa će njihov poremećaj često, bar u prvim fazama bolesti, proći nezapaženo.

Na sreću, konjunktive reaguju i kada se javi bolest unutrašnjih struktura oka, što onda postaje vidljivo vlasniku. Iz tog razloga, reakciju konjunktiva crvenilom ili druge promene na oku psa koje zapažate a liče na infekciju, shvatite ozbiljno. Videćete u daljem tekstu kako različite bolesti mogu vlasniku isto izgledati (kao,,infekcija oka’’) a sve imaju različite pretnje po zdravlje oka i različite prognoze.

Koje sve bolesti mogu vlasniku ličiti na infekciju/upalu oka kod psa?

Konjunktivitis kod pasa se najčešće javlja kao posledica alergija. Često se uočava u sklopu bolesti suvog oka. Često ide zajedno sa uveitisom koga vlasnik ne može da vidi, a ozbiljna je pretnja oku i vidu.  Kod svih ovih stanja se može javiti crvenilo i otok konjunktiva sa pojavom iscedka iz oka. Pas može imati ozbiljo sistemsko oboljenje-na primer limfom, a da je jedini znak bolesti uveitis, odnosno kako bi vlasnik rekao ,,infekcija oka’’ kod psa.

Mogu reagovati upalom strukture zadnjeg dela oka-očni nerv ili mrežnjača. Tada postoji velika mogućnost da pas izgubi vid, ili je vid već narušen, ali je veoma teško uočiti da pas koristi samo jedno oko zbog dobre adaptacije ove vrste. I u tom slučaju, vlasnik će jedino videti da postoje promene na prednjem delu oka i sve će ličiti na ,,infekciju oka’’.

Poekad se može javiti otok i crvenilo konjunktiva a da nije ni u kakvoj vezi sa infekcijom. Ovo je kod pasa moguće videti kada imaju glaukom-povišen očni pritisak. Takođe, psi često imaju probleme sa iritacijom oka usled dlaka koje dolaze sa kože kapaka kod entropijuma. Ponekad iritaciju oka prave dlake koje rastu iz konjunktive a tamo ne bi smele da budu. Ponekad oko iritiraju neoplazije koje rastu na kapku ili popino prase ili očni crvi iza trećeg očnog kapka, ili drugo strano telo u oku ili čak može biti locirano iza očne jabučice.

U svim ovim navedenim slučajevima, pas će pokazivati vlasniku samo poznate znake ,,infekcije oka’’ a sve su ovo različite patologije oka koja su različite hitnosti i zahtevaju potpuno različitu terapiju.

Šta treba raditi kada se vide simptomi ,,infekcije oka’’?

Ukoliko pas ima ponovljene epizoda kada ima crvene konjunktive ili beonjače,  iscedak iz oka ili žmirkanje, ili se znaci ne povlače ubrzo nakon početka terapije, treba odmah potražiti pomoć veterinarskog oftalmologa da bi se postavila pravovremena dijagnoza i odredila pravilna terapija. Puno se vremena može izgubiti menjanjem kapi ili masti za oči, koje ne donose, ili donose samo privremeno povlačenje simptoma.

Oko nije organ koji dugo može da trpi patologiju. To je jedan od najkompleksnijih organa u telu koji ima veliki broj bolesti ali samo na jedan način može da ih manifestuje: promenom boje oka (konjunktiva i/ili rožnjače), žmirkanjem, suzenjem ili iscedkom. U najozbiljnijim slučajevima i slepilom. Sa druge strane, pas će uvek na isti način pokazati nelagodu i bol oka: češanjem i/ili zatvaranjem oka.

Zato kao odgovoran vlasnik, treba da imate na umu da ,,infekcija oka’’ može biti veoma ozbiljna stvar, koja ima svoj uzrok koji treba ukloniti, svoju tačnu lokaciju koju treba otkriti i najzad, pravilnu terapiju koju treba što pre započeti i redovno sprovoditi.

Javite se na vreme veterinarskom oftamologu

Svako oklevanje u pružanju ispravne terapije  može ostaviti posledice koje je ponekad nemoguće otkloniti, jer oko ,,pamti’’nevolju.

Ukoliko vam treba stručna pomoć oculus-vet.com je Veterinarska oftomologija sa vrhunskim stručnjacima I pre svega ljubiteljima životinja.  • Ostavi komentar