Imunizacija: Vranjanci PROTIV vakcina

Eko Taxi Vranje

Pad broja građana koji su odlučili da se vakcinišu protiv virusa korona i sezonskog gripa, u periodu od 20. do 26. februara ove godine, pokazuje da se Vranjanci ne plaše nijedne od navedenih infekcija.

PR služba Zdravstvenog centra u Vranju obaveštava da su u pomenutom peiodu date samo dve vakcine protiv korone, jedna kineska i jedna bivalentna.



Simptomatično je da građani kada je u pitanju imunizacija, odluku da se vakcinišu protiv korone donose u zavisnosti od kretanja broja novoinficiranih i procenta istih u odnosu na broj testiranih lica.

U ranijem periodu veći broj Vranjanaca se vakcinisao protiv korone kada je procenat novozaraženih prešao 20 odsto, a prema poslednjim izveštajima taj broj se približio procentu između 10 i 13 odsto.

Slično se događa i sa sezonskim gripom, u periodu od 20. do 26. februara data je samo jedna vakcina protiv virusa ove infekcije, paralelno sa neoglašavanjem dva relevantna zavoda za zaštitu zdravlja, Instituta za zaštitu zdravlja „Dr Milan Jovanović Batut“ i Zavoda za javno zdravlje u Vranju.

Razlog neoglašavanja je srednji intenzitet aktivnosti virusa, relativno mali broj obolelih koji nije prešao 14.000 na nivou Srbije, dok se ZZJZ u Vranju poslednji put oglasio izjavom epidemiologa da je od oboljenja sličnih gripu obolelo šestoro ljudi, mahom dece uzrasta do osam godina.



    1. Tričko 27/02/2023

    Ostavi komentar