ILIĆ: Može li se i kako POMOĆI GIMNAZIJI (2)?Otvorenim pismom redakciji Info Vranjskih ponovo se javio magistar Dragan Ilić, raniji direktor Gimnazije, ali i šef ovdašnjeg SPS-a, u vreme pune vladavine ove stranke u Vranju.

Pismo cenjenog profesora u peniji prenosimo u celini.Društvene mreže nastale na ruševinama javnog mnenja, uvedoše nas u onaj čuveni Dekartov stav o čoveku, da je razum najbolje raspoređen, niko se ne žali na manjak!

Taj željeni paradoks, da svako može biti u pravu, prate opšte truljenje vrednosti, mnoge prazne brbljarije o demokratiji i slobodama proevropske orijentacije, eventualno licemerno pozivanje na toleranciju…Istovremeno se, i u vezi s tim, poče često u stvarima istine suditi ne uz pomoć činjenica, već po interesima i motivima grupa i izabranih pojedinaca!

A možda tako i treba, da istina bude stvar dogovora, samo što to nama, nekima, još nije dojavljeno?

Ilustracija FOTO Info Vranjske

Kako mi je mrsko da ćutim o sopstvenom mišljenju i podjednako nepodnosivo da pucam u prazno, izlučih, za ovu priliku, iz socijalne mišolovke u kojoj se svi nalazimo, jedno naravoučenije: ako u nekoj stvari imaš jake argumente i prirediš ih na najbolji način, rizikuješ status netolerantno-nepodobne osobe koja bez razloga ugrožava tuđu sujetu!

Verujem da sudbina mog nedavno javno postavljenog pitanja-treba li vranjskoj Gimnaziji nova fiskulturna sala, ili hala, kako neki traže, u svemu potvrđuje kratak prethodni opis društvene zbilje. I, evo šta se zbiva, iz prve ruke!

Sa adresa na koje je pismo poslato, s namerom da informiše o prednostima dogradnje postojeće sale, stigoše različiti komentari.

Gradonačelnik se oglasi ćutanjem, ali ja imam potajne nade da ću jednog lepog dana biti pozvan da branim svoj koncept.

Iz prestonice, od ministra Ružića, bi odgovor koji očito nije on pisao, već neki njegov apartčik koji je na kraju svoj tekst overio njegovim faksimilom.

Reći ćete, tako treba, no naš kontakt je ispao smešan: ja se zalagao za dogradnju, a ministar formulisao „Odgovor na zahtev za podršku u izgradnji fiskulturne sale u Gimnaziji u Vranju“!

Neka vas ništa ne čudi, ministri najviše problema imaju sa sitnim službenicima i lažnim izveštajima sa terena!

Ali tek je Školski odbor Gimnazije imao šta da (mi) kaže!

I tek je njihovo ponašanje dokaz da je naša društvena zbilja duboko konfuzna i kontaminirana svakojakim  neusaglašenostima!

Oni ne žele ni da čuju ni da znaju za drugačija mišljenja, stanje je irealno; zidaju Skadar a Ilić-vilenjak im dramatično smeta u tome!

Te „pismo nije potpisano“, pa je „dilema da li ga uopšte staviti u razmatranje“… te „da pismo može naneti štetu školi,“ i „da neko želi da naruši nešto što bi svakako uticalo na kvalitet nastave, a pre svega na zdravlje dece“…

Da bi jedan član Odbora, koji me jasno smatra bivšim drugom, zavapio da mu je „žao što je ovo pismo došlo“, i „da nije dobro“, pa sam, kaže „pokušavao da ga odvratim…“

Ilustracija FOTO Info Vranjske

I, slutite, ne biva ništa bez direktorke, koja u svom maniru, ali i kao ostali, upada u zamku ad hominem namerne logičke greške kojom se ganja čovek a ne njegovi argumenti, poentira: „Ilić ima lični razlog protiv mene zbog čega i ovo piše!“

Priznajem, u svemu tome lično me posebno uznemirila, istovremeno rastužila i osokolila bizarna ideja Suzane (pretpostavljam Nikolić) „ da bi trebalo možda Nastavničko veće da interveniše!“

Rešio sam, prihvatiću jedino taj sud, Nastavničko veće, pod jednim uslovom: da budem uredno pozvan i saslušan!

I šta onda, posle ovoga reći, a ne zaplakati!?

A tvrdio sam samo da se sa mnogo manje para može dograditi infrastruktura postojeće sale, izgraditi ekstra kabinet-labaratorija jedne bazične nauke kao što je biologija i nekoliko prekopotrebnih učionica!

U tom svom odgovoru meni, oni svoju halu prave efikasno, sa mnogo čim što je besplatno, lako i brzo dislociraju terene što na severozapad, što na severoistok kao kad bi neko kofu sa malterom preneo iz jednog ugla sobe u drugi, sve je potaman, za poznate pare… Srećno im bilo!

Suštinski, razlika između mog koncepta i namera Odbora po ovom pitanju je jasna: oni, zarobljeni u raljama marketinga aktuelne direktorke, hoće halu, i znoj i suze đaka koji će trijumfovati na sportskim takmičenjima.

Ja hoću da gimnazijski duh diše slobodno u nastavi, po kabinetima i labaratorijama, na otvorenim sportskim terenima i tribinama.

Zdravlje i sport su stvar kulture a ne besomučne trke i izgaranja, i žao mi je što ću reći, no moram: gospodo vi niste upravni odbor nekog košarkaškog ili rukometnog saveza, nalazite se u Gimnaziji, pogledajte izbliza šta su prioriteti!

Razumem da Odbor za svog „vakta“ hoće da gradi, no mi nije jasno da li su oni razumeli svoju ulogu u kampanji direktorke za ponovno imenovanje koje „pada“ sledeće godine!?

Ne verujem, jer put u naredni mandat se već popločava dobrim namerama, a oni su samo izvođači radova…

Mišić Stanković i Đorđević FOTO Info Vranjske

Iz tog se konteksta da sve razumeti, pa i ona podela plaketa zaslužnima povodom 140 godina Gimnazije što je izvesni lik, u čaršiji poznat kao Saša Babačko, urednik i vlasnik portala „Info Vranjske“, nazvao skandalom, a ja ću, evo, aferom koja traje; mislim na proces nipodaštavanja istorije Gimnazije, a on u tome hvata jedan trenutak!

Kada se pogleda spisak nosioca, izuzimajući zasluge i slavu nesumnjivog gimnazijalca, pokojnog Vuleta Antića, i Ljiljanu Simonović, koja po obrazloženju kao da dobija nagradu za životno delo(!?), ostali, ni krivi ni dužni, kao da dolaze iz budućnosti aktuelne direktorke!

Sa Suzanom Mišić Stanković počinje istorija Gimnazije?

Za kraj, imam još jednu primedbu, možda zakasneli predlog u svoje ime i Partije čija je (lažna) vedeta Suzana: kako je više puta svoj suvi, preučeno-spekulativni govor povodom jubileja intuitivno oblagorođivala frazom „Dobro veče, Gimnazijo“, nakon podele plaketa jako dobro bi „leglo“ „Laku noć, socijalisti!“

Pismo je potpisano sa „mr Dragan Ilić, nekadašnji direktor Gimnazije“-

SSB

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Teodora Jovic 29/10/2021
  2. Соња Глигоријевић 29/10/2021
  3. cogito ergo sum 29/10/2021
  4. Maja 29/10/2021
  5. Miki 29/10/2021
  6. Jes 29/10/2021
  7. Zoki 29/10/2021
  8. он'ј који памти 29/10/2021
  9. Gimnazije bivši đak 29/10/2021
  10. Dekart licno 30/10/2021
  11. Jovan 30/10/2021

  Ostavi komentar