Aktivizam i mladi

Gimnazijaci za InfoVranjske: Učenici iz Hana i Vranja posetili DOLINU PČINJEU subotu, 22. oktobra, učenici ekološke sekcije gimnazije „Jovan Skerlić“ iz Vladičinog Hana i učenici gimnazije „Bora Stanković“ iz Vranja realizovali su posetu predelu izuzetnih odlika doline Pčinje, pritom izučavajući njenu floru i faunu. I na taj način obeležili 3 važna ekološka datuma 18 oktobar „dan pešačenja“, 21 otobar „dan jabuka“ i treći vikend u oktobru „dan hranjenja ptica“.

Lepo vreme, dobro društvo i dobra volja su sve što je dovoljno za dobru zabavu! Tako su učenici hanske gimnazije, na inicijativu profesora biologije, Nikole Mihajlovića, oformili ekološku sekciju. Sekcija je formirana sa ciljem unapređivanja znanja o prirodi, o onome što nas okružuje i čega smo i mi sami deo.U isto vreme u Vranjskoj gimnaziji je profesor geografije Dragan Antić pokrenuo projekat sa učenicima obogaćeni jednosmenski rad sa istim ciljem i istom idejom. Kao prvi korak u svom radu hanski i vranjski gimnazijalci su pokrenuli je inicijativu o poseti dolini reke Pčinje, koja je inače Predeo izuzetnih odlika, koji podleže II stepenu zaštite države već od 1996. godine, a čiji je upravitelj Pravoslavna Eparhija vranjska i obuhvata prostor od 2.606 hektara.

Profesori

Po dolasku u manastir svetog Prohora Pčinjskog, učenici su imali prilike da posete sam manastir, poklone se moštima ovog svetitelja i čuju priču o samom ocu Prohoru i istorijatu manastira.Potom je, zahvaljujući upravitelju čuvarske službe PIO doline Pčinje u Prirodnjačkom muzeju pri manastiru, održano predavanje o flori i fauni Doline Pčinje, gde su učenici imali prilike da se upoznaju sa postojanjem mnogih endemskih i retkih vrsta.

Nakon toga su đaci zajedno sa profesorima i vodičima, šetnjom kroz očaravajuću prirodu, stigli do isposnice sv. Prohora podno planine Kozjak, gde su imali priliku da posete crkvu-brvnaru posvećenu svetom Prohoru Pčinjskom.

Po dolasku do isposnice, pripadnici čuvarske službe su priredili ugodno posluženje, a potom, kada su svi posedali po stenama užeglim na suncu, izmoreni, ipak se moglo videti da su svi raspoloženi. Kako je sam profesor Nikola, rekao „Zaista je malo potrebno da ova deca budu srećna“. Zaista, moglo se videti da su svi istinski srećni.

Tokom celog puta, zahvaljujući profesorima biologije, geografije i fizike učenici su imali prilike da se upoznaju sa vrstama direktno „na terenu“.

Nakon povratka u manastir, svi prisutni su se poslužili toplim pićem i kolačima, polako se opraštajući od Pčinje do idućeg puta, a koji će, kako kažu, definitivno uslediti vrlo brzo.

Učenici i profesori se zahvaljuju čuvarskoj službi Predela izuzetnih odlika doline Pčinje, bratstvu manastira sv. Prohora i svim zaposlenima, na gostoprimstvu i prenesenom znanju.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Соња Глигоријевић 24/10/2022

    Ostavi komentar