EKONOMIJA JUG: Na listi najvećih izvoznika NIKO iz VranjaNa listi najvećih izvoznika Srbije u prva dva meseca 2023. godine koju je objavila Politika, nema nijednog preduzeća iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga, što važi i za Vranje i Leskovac, centre pomenutih okruga.

Vranje i Leskovac su u osetnom zaostatku u odnosu na druge gradove na jugoistoku Srbije koji spasavaju ekonomsku čast «južne pruge», u prvom redu na Pirot čija je firma «Tigar Tajers» na trećem mestu sa izvozom koji je u prva dva meseca dostigao vrednost od 88 miliona evra.Prokuplje, centar Topličkog okruga, takođe je nadmašio Leskovac i Vranje na planu izvoza u prva dva meseca ove godine, preduzeće „Leoni“ je na sasvim solidnom sedmom mestu sa vrednošću izvoza od 76,3 miliona evra.

U odnosu na Leskovac i Vranje i Niš „ima konja za trku“, to je preduzeće „Filip Moris“ koje je na 12. mestu među najvećim izvoznicima Srbije sa izvozom vrednim bezmalo 50 miliona evra (49,6 miliona).Nekadašnji „izvoznik“ iz Vranja: GEOX

Najveći izvoznici u Srbiji su dve kineske kompanije, „Ciđin Majning“, vlasnik rudnika Čukaru Peki kod Bora sa izvozom vrednim 208,2 miliona evra, i „Ciđin Bor Kopera“ sa 150,9 miliona evra.

Među 10 najvećih izvoznika je i Železara Smederevo, ali njen uspeh na polju izvoza umanjuje činjenica da ova kineska kompanija Elektroprivredi Srbije duguje za struju čak četiri milijarde dinara, pa je «Jumko» iz Vranja sa 700 miliona duga za utrošenu električnu energiju „bezazlen“ slučaj u odnosu na Kineze.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Mrtvozornik 28/03/2023
    2. Soroš 29/03/2023
    3. Drzavni sekretar 30/03/2023
    4. Radovan 30/03/2023

    Ostavi komentar