JUG SRBIJE: Kako do BEOGRADSKIH plata?

Eko Taxi Vranje

Vlada Srbije i ekonomski stručnjaci razlikuju se u načinu na koji siromašni jug i istok Srbije treba približiti razvijenim regionima zemlje, pre svih, Beogradu i Vojvodini, vlast razmišlja o dupliranju subvencija po radnom mestu, a istaknuti ekonomisti poručuju „da je Srbiji potrebna nova regionalna politika“, piše list Politika.

Dupliranje subvencija po radnom mestu na 14.000 evra dovelo bi strane investitore na jug i istok Srbije i ublažilo razlike u razvijenosti ovih delova zemlje u odnosu na Beograd i Vojvodinu, a učinilo bi i da radnik u Vranju ima približnu platu kao njegov kolega u glavnom gradu i severnoj pokrajini.Nekadašnji GEOX u Vranju

Ako je na Vračaru prosečna plata 1.350 evra, a u Vranju 550 (538, primedba autora), zašto bi u Vranju neko radio za tu platu», zapitao se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Novom sadu pre nekoliko dana, poručivši „da jug Srbije mora da se napravi privlačnijim za ulagače“.

Sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu profesor Milorad Filipović, međutim, napominje „da je našoj zemlji potrebna nova regionalna politika i dvostruko veći iznos investicija za infrastrukturu manje razvijenih područja“.

Mi imamo staru regionalizaciju Srbije, nemamo politiku regionalnog razvoja, u toj staroj regionalizaciji imamo četiri grupe razvijenosti opština i jednu devastiranu, a razlike u ujednačenosti su drastično pogoršane u poslednjih sedam do osam godina zbog priliva stranih investicija u Beogradu, Vojvodini i Šapcu, dok izostaju na jugu i istoku zemlje, smatra profesor Filipović.

Po njemu, „u krajeve na jugu i istoku Srbije treba da dođu investicije sa fabrikama srednjeg tehnološkog nivoa i radno intenzivne“.

„Visoku tehnologiju ne možemo dovoditi u Bosilegrad i Trgovište, jer tamo nema radne snage koja to može da isprati, ali možemo da gradimo fabrike srednjeg tehnološkog nivoa koje će zaposliti veći broj ljudi, uz regionalno raspoređivanje investicija na čitavom prostoru Srbije“, napominje profesor Filipović.  1. Bugarin bosilegrad 27/02/2023
  2. SRBIN 27/02/2023
  3. Princip 27/02/2023
  4. Suvojnica 27/02/2023
  5. Banja2 27/02/2023
  6. Tomica 28/02/2023

  Ostavi komentar