Dušan MLADENOVIĆ: Realne socijalne karte tačnije od NEREALNE statistike

Eko Taxi Vranje

Realne socijalne karte stanovništva Srbije neuporedivo su tačnije od nerealne statistike, pa je to možda razlog što ih još uvek nema u našoj zemlji, poručuje u razgovoru za portal InfoVranjske.rs Dušan Mladenović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika za Pčinjski okrug, a povodom godišnjice od stupanja na snagu Zakona o primeni socijalnih karata.

Realno urađene socijalne karte stanovništva pookazale bi pravu sliku socio-ekonomskih prilika građana Srbije, posebno građana juga zemlje, jer je statistika nerealna na tom planu, polazeći od svojih parametara koji pokazuju ekonomski privid, a ne stvarno stanje i položaj ugroženih kategorija i društvenih slojeva, objašnjava Mladenović.Prvi čovek USPRS Pčinjskog okruga upozorava na štetne posledice nepostojanja socijalnih karata godinu dana nakon stupanja na snagu zakona u ovoj oblasti.

Ugroženi slojevi našeg stanovništva bi imali neke koristi ukoliko bi bile urađene realne socijalne karte, zato se zalažem da se zakon dosledno poštuje i primenjuje, jer bi to dovelo do bolje i adekvatnije zaštite ugroženih građana i njihovih porodica, pa bi pomoć bla pružena onima kojima je potrebna, smatra Mladenović.

Dušan Mladenović konstatuje „da bi izrada socijalnih karata bila od posebnog značaja za nerazvijene regione Srbije, naročito na jugu zemlje, gde su siromaštvo i socio-ekonomske prilike mnogo teže u odnosu na Beograd i sever zemlje».

Osim drastičnih razlika u ekonomskoj razvijenosti različitih regiona u Srbiji, izdvojio bih i značajan deo zaposlenih u privredi koji su na ivici siromaštva, niska primanja zaposlenih na jugu, ali bih se osvrnuo i na stanje u prosveti, jer su pomoćni radnici na minimalcu i u teškoj situaciji, mada stanje nije mnogo bolje ni kod prosvetnih radnika zbog inflacije i porasta cena, napomnje Mladenović.

Na kraju, Mladenović ne krije „da je pesimista, jer ne veruje da će socijalne karte u Srbiji biti urađene u bližoj budućnosti“.  • Ostavi komentar