Aktivizam i mladi

DECENIJSKO obećanje: Vranje će postati univerzitetski CENTARPre više od decenije Gradsko veće najavilo je da će Vranje zvanično postati univerzitetski centar, ali mladi još uvek nisu dobili ništa.

Inicijativu u kojoj je učestvovao tadašnji gradonačelnik Zoran Antić gradska vlast podnela je resornom ministarstvu 2013. godine formiranjem komisije za izradu elaborata o opravdanosti osnivanja Univerziteta.Tadašnji državni sekretar u Ministarstvu prosvete Zoran Mašić rekao je da postoji potreba, ali da je problem u zakonskim normativima i da Vranje ne zadovoljava kriterijume za osnivanje univerzitetskog centra jer je neophodno da on ima najmanje tri fakulteta u sklopu isto toliko obrazovnih oblasti.

Postojala su i velika obećanja o otvaranju filološkog fakulteta gde bi se izučavali romski, albanski, makedonski i bugarski jezik, kao i o osnivanju studijskih programa medicine, poljoprivrede, mašinstva i drugog.Gradonačelnik Antić je tada napominjao da Grad želi da iskoristi što postoje Pedagoški fakultet, i kako se u to vreme zvala, Visoka škola primenjenih strukovnih studija koja bi mogla da preraste u Tehnički fakultet.

Uz realizaciju ideje kao što je da Škola animiranog filma preraste u Akademiju umetnosti, ukazivao je nekada Antić – bila bi ispunjena zakonska kvota za ,,Vranjski univerzitet”.

Kako je tada isticano, u Pčinjskom okrugu ide da studira nešto preko 20 posto đaka.

Vranje ima dom za učenike, a ranije se razmatralo da poslovna zgrada Jumka prostorno bude stavljena u funkciju visokog obrazovanja pošto ima veliki amfiteatar i neiskorišćene prostorije.

U gradu se samo od državnih nalaze Pedagoški fakultet, Akademija tehničko-vaspitačkih strukovnih studija, odeljenja Pravnog i Fakulteta za inženjerski menadžment.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Nece 31/05/2024

    Ostavi komentar