Aktivizam i mladi

Kakve su MOGUĆNOSTI za dalje OBRAZOVANJE mladih u Vranju?Vranje je administrativni centar Pčinjskog okruga, ali mali izbor ustanova za više obrazovanje u njemu nije dovoljan za ovu regiju da bi mladi ostali u gradu. Mogućnosti za dalje školovanje skoro i da nisu realne.

Osim privatnog fakulteta kao što je FABUS koji je višerazložno kontroverzan, mladi iz Vranja nemaju preterano kvalitetnih prilika za školovanje poput primera radi državnih fakulteta i škola.Najpoznatija ustanova za studiranje u Vranju je Pedagoški fakultet ili poznat kao Učiteljski, osnovan još 1946. godine kao Učiteljska škola. Na njemu se mogu studirati tri programa, za učitelja, vaspitača, kao i integrisane akademske studije tehnike i informatike.

Bivša viša škola ili sada Akademija tehničko-vaspitačkih strukovnih studija nudi brojne akreditovane programe za razna zanimanja. Državni fakultet za inženjerski menadžment takođe godinama u ponudi za studente ima svoje odeljenje u Vranju kod Centra za razvoj usluga.Prethodnih godina popularna je jedinica Pravnog fakulteta, pa ima prilike za studiranje prava u Vranju i stvaranje budućih pravnika, od skoro i na master akreditovanim studijama.

Grad Vranje je još pre deset godina i „zvanično trebalo“ da postane univerzitetski centar, ali ova „epohalna“ šansa nakon inicijative u Gradskom veću nije iskorišćena, a veći broj ustanova za dalje obrazovanje je svakako potreban.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Milisav 20/03/2024

    Ostavi komentar