Deksi Stošić pokrenula #NisamPrijavila: Objavljeno više od 19.000 tvitova

Eko Taxi Vranje

Vranjanka Dejana Deksi Stošić pokrenula je haštag „nisam prijavila“, a za dva dana sa tom oznakom objavljeno je više od 19.000 tvitova.

Stošić je haštag napravila nakon objave politikološkinje Nine Stojaković koja je napisala kako je njenu sestru zlostavljao partner s kojim je bila u vezi.Ona je na tvireru uz haštag „Nisam prijavila“ napisala: „Nisam prijavila niti rekla bilo kome jer me je bilo stamota i jer mu je majka advokat. I za sve vas koji pričate o lekarima, povredama i modricama. Najveće ožiljke ne možete pokazati i dokazati. Psihičko nasilje je sve čepće i mnogo gore od fizičkog“.

Okidač je bila cela ta situacija sa Ninom i njenom sestrom, dve devojke koje su optužile jednog repera za nasilje. Jedna je čak otišla u policiju i policajci su se samo smejali. Kada to stavimo na sve one godine i godine kroz šta sve žene prolaze u Srbiji, i sa svim stvarima koje su se desile od početka godine – Danijelom Štajnfeld, Milenom Radulović i sve redom – kao da na kraju godine sve bukne i prsne, i ja sam prsla i rekla sam ‘E, nećeš ga majci više'“, istakla je Stošić u Danu uživo na televiziji N1.

Ona je rekla da se osećala licemerno jer radi sa žrtvama nasilja, a sama nije prijavila nasilje.

Stošić je izrazila nadu da devojke u budućnosti neće morati da proživljavaju sve ono što i žene koje su objavile svoje priče uz znak „Nisam prijavila“ i da ih neće biti strah da prijave nasilje.

Ona je ukazala i da nasilje ne mora da bude samo fizičko, već da je nasilje i kada je neko bolesno posesivan, kada neko nekoga emotivno ucenjuje ili tera da radi stvari koje ne želi ili kada neko partnerki uzme platu.

Upitana o komentarima onih korisnika Tvitera koji se podsmevaju ženama koje su progovorile o nasilju, ili tvrde da su one same krive za to što im se dogodilo, Stošić je kratko odgovorila „debili su svuda“.

Postoje ljudi koji neće da shvate da je problem u njima, a ne u svima ostalima. Postoje takvi komentari: ‘dobro, a šta si nosila’, ‘vidi kako izgledaš’, ‘kakve slike postavljaš’, ‘nije se desilo’, ‘ti si previše debela da te neko silije'“, rekla je Stošić za N1.

Na pitanje kako devojčicama sa kojima radi objašnjava šta je nasilje, Stošić je odgovorila: „Ako tebe dečko udari po zadnjici i tebi se to sviđa, to nije nasilje, a ako ti se ne sviđa, to jeste nasilje. Ono što je nasilje za mene, to ne mora da bude i za tebe“

Pod haštagom „Nisam prijavila“ žene na tvitetu objavljuju priče o tome na koji način su trpele nasilje i razloge zbog kojih nisu prijavile nasilje, među kojima su nepoverenje u institucije ili opšte nepoverenje u porodici i društvu.

ASB    1. Kaca 28/12/2021
    2. Drvo zivota 28/12/2021
    3. Selena 28/12/2021

    Ostavi komentar