Dan POBEDE ili PODELE: Evropa ili Rusija – Gonzi ili Bulat?

Eko Taxi Vranje

Proslava Devetog maja, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, u Vranju protekla je u znaku podela unutar aktuelne vlasti, a u okviru kojih su se poput katalizatora javila i razmimoilaženja u redovima vranjskih socijalista, pa će ovogodišnje obeležavanje jednog od najznačajnijih datuma svetske istorije biti zapamćeno kao nejedinstveno, po prvi put na lokalnoj političkoj sceni.

U Vranju je održano obeležavanje na nivou Grada i uz prisustvo predstavnika svih relevantnih instutucija, govorio je gradonačelnik Slobodan Milenković, a kod Spomenika revolucije kraj Pedagoškog fakulteta stajali su načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković, poslanik Milan Ilić, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske general Novica Petrović, načelnici BIA i Policijske uprave.Na skupu u Vranju zapaženo je bilo i prisustvo Marka Nikolića, zamenika predsednika Gradske opštine Vranjska Banja, koji je predstavljao svoju jedinicu lokalne samouprave i banjski odbor SNS, iako je poslanik Slaviša Bulatović, zajedno sa predsednikom banjske opštine Draganom Sentićem, prisustvovao paralelnom obeležavanju Dana pobede u krugu Osnovne škole „Predrag Devedžić“ u Banji.

FOTO InfoVranjske.rs : Dan pobede

(Ne)očekivano za neke, obeležavanju Dana pobede u banjskoj školi, što je protumačeno kao politička zloupotreba đaka, prisustvovao je i Miroljub Stojčić, nekadašnji gradonačelnik Vranja i istaknuti član SPS, dakle, nije ga bilo na gradskoj proslavi ovog praznika u Vranju, već se „priklonio“ Bulatoviću i njegovoj problematičnoj proslavi u krugu banjske škole.

Stojčićevi motivi da se pojavi na banjskom skupu nisu, bar za sada, poznati lokalnoj javnosti, ali je indikativno i vrlo upitno, budući da su gradskoj proslavi Dana pobede prisustvovali socijalisti Zoran Najdić i Martin Đorđijević, članovi Gradskog odbora SPS, i Suzana Mišić, direktorka Gimnazije i takođe članica vranjskog odbora.

Ova najnovija „podela“ u redovima vranjskih socijalista otvara dilemu šta je Stojčić uopšte tražio u Vranjskoj Banji na problematičnom skupu gde mu mesto nije, u osnovnoj školi, ispolitizovanom prisustvom političara, uz neizbežno pitanje zašto se na gradskoj proslavi nisu pojavili socijalisti etablirani u lokalnom javnom sektoru, Srđan Dekić, jedan od vodećih vranjskih socijalista, direktor Fonda PIO u Vranju, i Boban Mladenović, direktor Sportske hale?

Da li im, možda, nije odgovarala izražena apolitičnost govora gradonačelnika Milenkovića u kome je poenta bila „borba slobodoljubivih naroda protiv fašizma“, uz osvrt na učešće i doprinos srpskog naroda u antifašističkoj borbi na balkanskim prostorima, ili oni u aktuelnoj političkoj situaciji u Vranju i Srbiji, ili ne žele da se eksponiraju oko podela u redovima vranjskih naprednjaka, ili bi, kao Stojčić, da se priklone nekome ko daje privlačnija obećanja u psihozi neugodnog i mučnog iščekivanja budućeg statusa srpskih i vranjskih socijalista?

A možda je, ko zna, njima Dan pobede u Drugom svetskom ratu u nekom n-tom planu, a pozicije u sistemu vlasti iznad svih drugih istorijskih kategorija koje ne mogu da osiguraju sigurniju političku budućnost kao što to mogu aktuelni političari na tronu državne vlasti.    1. Digitron rabota 11/05/2022
    2. Jovka Bruce Lee 11/05/2022
    3. ha haha 11/05/2022

    Ostavi komentar