CMTDO: Najveći srpski dobrotvor Džon Froningan dobio ulicu u Vranju

Eko Taxi Vranje

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) oglasio se saopštenjem povodom odluke Skupštine Grada Vranja da deo Sutjeskine ulice od raskrsnice sa ulicom Kralja Milana, pa do Trga Sedmi septembar, ponese ime najvećeg srpskog dobrotvora, Amerikanca Džona Frotingana.

Na inicijativu žena okupljenih oko neformalne grupe „Ženski solidarni front Vranja i CMTDO, koje su pokrenule inicijativu u decembru prošle godine, Vranje je dobilo ulicu Džona Frotingana.Amerikanac Džon Frotingan (1878 – 1935) bio je najveći srpski dobrotvor i nacionalni heroj Srbije, Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije.

Susrevši se u Evropi sa pričama o borbi Srba protiv Turske i Austro-Ugarske, Frotingan je prvu pomoć u novcu poslao pre Balkanskih ratova, a 1914. godine je organizovao prvu ratnu bolnicu, vrednu 200.000 američkih dolara, i poslao misiju lekara i medicinskih sestara.

Sve vreme trajanja Prvog svetskog ratapomagao je ratnu siročad, osnivajući privremene, a zatim i stalne domove za ratnu siročad, deleći hranu i druga sredstva, a posle rata je osnovao i finansirao domaćičke škole po Srbiji.

Poslednjih 20 godina života posvetio je zbrinjavanju srpske ratne siročadi, pomagao sportska i umetnička udruženja, donirao sredstva humanitarnim organizacijama i darivao zgrade i imanja.

Za svoj rad i posvećenost dobio je brojna odlikovanja, Karađorđevu zvezdu IV stepena, Orden Svetog Save III reda, Beli orao II i III stepena, Orden Svetog danila.

Početak pada u zaborav Džona Froningana nastupa posle ubistva kralja Aleksandra u Marselju 1934. godine, dok je posle Drugog svetskog rata sva njegova imovina nacionalizovana, a ženi Srpkinji i ćerki zabranjen je ulaz u zemlju.

Sa ispravljanjem istorijske nepravde prema ovom velikom čoveku počelo je 2018. godine, kada je štampano kapitalno delo Vranjanca Tomislava R. Simonovića „Džon Frotingan – zaboravljeni srpski dobrotvor“.

S. Kostić    1. Olivera 01/07/2022
    2. Вукан 01/07/2022
    3. Oki 01/07/2022
    4. Selena 03/07/2022

    Ostavi komentar