Čija je Gradska REKA: SVAČIJA i NIČIJA

Eko Taxi Vranje

Odnos građana prema Vranjskoj reci je odavno postao takav da su digli ruke od nje. Institucije ne vode računa o održavanju, pa je i odnos građana takav – kad nema mačke, miševi kolo vode. Naša reka je malo svačija, a još češće ničija.

Građani je zagađuju smećem, institucijama nije važno u kakvom je stanju, a Grad i Odeljenje za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine ne preduzimaju ništa povodom toga. JKP „Komrad“ ne čisti bačeni otpad na priobalju, dok „Vodovod“ ne obraća pažnju na izlivanje kanalizacije.Loklana fabrika redovno ispusta otpadne vode i tako „farba“ reku. Nije zanemarljiva ni uloga lokalnih malih preduzeća u zagađivanju.

Nadležni ostaju ravnodušni, ali kod jedne od građanki koja živi kod mosta ispod kog prolazi ova reka u ulici Bore Stankovića nije izostala reakcija.

Reka veoma često jako smrdi. Sada kad je još uvek hladnije vreme situacija nije toliko strašna, ali kada bude došlo leto, pomrećemo ovde od smrada, ozbiljna je građanka.

Na Šapranačkom ridu kod groblja se poput izlivanja kanalizacije u Vranjsku reku, dogodio isti slučaj, samo u Sobinskoj reci.

Portal InfoVranjske.rs je pored ponovnog slanja e-maila „Komradu“ i „Vodovodu“ povodom njihovih nadležnosti, poslao e-mail Odeljenju za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine, kabinetu gradonačelnika i „Jumku“ zbog stanja reke i „bojenja“ vode. Do objavljivanja ovog teksta nijedan odgovor nije stigao. Portal InfoVranjske.rs, ukoliko nadležni budu odgovorili, njihove odgovore preneće u celosti.

Opasnost je zahvatila sve vranjske reke. Početak je od Sobinske koja dodatno zagađuje Vranjsku reku i na kraju Moravu, pa je zagađenost velika od početka do kraja.    1. Srećko 16/03/2023

    Ostavi komentar