ZZJZ: Nivo ČAĐI u januaru IZNAD dozvoljene vrednostiZavod za javno zdravlje u Vranju u izveštaju o kontroli kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Vranja za januar 2023. godine od 17. februara ukazuje da je nivo čađi iznad maksimalno dozvoljene vrednosti na mernim mestima kod Osnovne škole „Svetozar Marković“ i PU „Naše dete“, vrtić „Neven“.

Novo čađi je na pomenutim mernim mestima bio iznad dozvoljene vrednosti koncentracije u vazduhu koja za jedan dan iznosi 50 pg u metru kubnom na dan.Uzrok povećane koncentracije čađi na navedenim mernim mestima je intenzivnije loženje u individualnim domaćinstvima i u kotlarnicama kolektivnih stambenih zgrada, kao i korišćenje uglja u zgradi ATD za grejanje ove ustanove u gornjem delu Vranja.

Nivo sumpordioksida, azotdioksida i aerosedimenata je u januaru 2023. godine bio ispod maksimalno dozvoljene vrednosti za jedan mesec po važećoj uredbi.ZZJZ u Vranju, podsećamo, vrši kontrolu kvaliteta vazduha na mernim mestima kod Osnovne škole „Svetozar Marković“, Predškosle ustanove „Naše dete“, vrtić „Neven“, Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ i Osnovne škole „Predrag Devedžić“ u Vranjskoj Banji.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Maja 20/02/2023
    2. Mirko 20/02/2023

    Ostavi komentar