Aktivizam i mladi

„Žuti most“ u OČAJNOM stanjuBezimeni most na vranjskoj reci ili kako ga naziva građani Gornje Čaršije „Žuti most“ u očajnom je stanju i vidno propada. 

Ovaj most nalazi se ispod simbola grada ,,Belog mosta“ i u neposrednoj blizini budućeg ,,Borinog grada.“Svoj narodski naziv po boji dobio je zbog žute ograde. 

Ipak, iako na prvi pogled izgleda kao ,,moderan“ ovaj most krije temelje starog mosta iz Osmanskog vremena, čak postoji i tabla na osmanskom turskom jeziku, napisanog na arapskom pismu. FOTO: InfoVranjske.rs

Ličnom inicijativom pojednih sugrađana prostor oko mosta ponekad bude očišćen, kažu meštani ovog dela grada. 

Divlje odlaganje otpada, pod okriljem noći ostaje nama koji u blizini živimo, tvrdi jedan od meštana ovog dela grada.

Most je sagrađen u turbulentno vreme za Vranje. U periodu kada se uveliko oslobađao Beogradski pašaluk, dok je oslobođenje Vranja od osmanske vlasti bilo sve bliže. 

Sagradio ga je izvesni Hadži Husein 1848 godine, sudeći prema natpisu i prevodu na srpski. 

Dobročinstvo u ime Boga je tvrđava sigurnosti. Uistinu ovaj most je radost za dušu. Oni koji su došli na ovaj svet otišli su a pametni su na svoje mesto ostavili trag. Dobrotvor i dobročinitelj je Hadži Husein Sin Sulejmanov, olakšaj o Gospode da bude srećan naš prelazak 1848/49, stoji na tabli.

Ovom prilikom nismo se obratili nijednoj nadležnoj instuciji, jer da postoji bilo kakva ideja sređivanja mosta i prostora okolo, sigurno bi građani bili upoznati. Zar ne? 

M. Stanković

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Komšija 26/02/2022
    2. Cccc 27/02/2022
    3. Zorica 27/02/2022
    4. Iza ugla 27/02/2022

    Ostavi komentar