„Zlatno DOBA“: Referentna stopa „EKONOMSKOG TIGRA“ poskupela KREDITEDeficit budžeta Srbije u februaru ove godine prešao je devet milijardi dinara, koliko iznose tri budžeta Grada Vranja, jer su prihodi bili 130,4 milijarde, a rashodi 139,6 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija, a preneli su brojni, pa čak i režimski mediji.

Prema ovom saopštenju, za prva dva meseca ove godine deficit budžeta države iznosio je 2,7 milijardi dinara, dakle, više od polovine budžeta Grada Vranja za 2023. godinu.Istovremeno, Narodna banka Srbije povećala je referentnu kamatnu stopu od 5,75 na šest odsto, što će odmah uticati na poskupljenje dinarskih kredita, jer se radi o kamati koju NBS naplaćuje poslovnim bankama koje od nje pozajmljuju novac.

NBS je povećanjem referentne kamate priznala da je u Srbiji na delu visoka inflacija koja je u februaru ove godine premašila 16 odsto, koliko je u 2022. bila na godišnjem nivou.Rast inflacije će naročito biti visok nakon poskupljenja električne energije, jer će poskupljenje energenata «povući» drastičnije povećanje cena ostalih proizvoda i usluga.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Princip 07/04/2023
    2. Treba da znate 07/04/2023

    Ostavi komentar