Zlatno doba pred PRAZNIK: Cena žive prasadi do 550 dinara za kilogram



Sudeći prema cenama žive stoke građani Srbije, tačnije, njihov najveći broj, neće proslaviti predstojeći Uskrs sa pečenjem na stolu, jer su pomenute cene podivljale i otišle u nebo, javlja portal „Nedeljni pregled cena žive stoke, žitarica i stočne hrane“.

Cene žive vage prasića kreću se od 500 do 550 dinara za kilogram, jer se cena formira u zavisnosti od odnosa ponude i potražnje, pa kako je još krajem prošle godine počela da opada ponuda, na tržištu su cene skokovito rasle i dostigli većini ljudi nepodnošljiv nivo.



Cene živih prasića nisu iste u raznim delovima Srbije, na severu, zapadu i u centralnim oblastima su više, jer je kupovna moć stanovništva jača, a s tim u vezi i potražnja, dok su na jugu nešto niže, ali ipak previsoke za većinu građana najzaostalijih krajeva zemlje.

Podsećamo, cena živih prasića početkom marta ove godine kretala se od 350 do 430 dinara za kilogram, a krajem decembra oko 400 dinara, zbog jače novogodišnje potražnje.



Cena žive jagnjadi dostiže 540 dinara za kilogram, a početkom marta iznosila je od 380 do 400 kilograma po kilogramu, najviša je na zapadu Srbije, a nešto niža na jugu i istoku.

Cena živih jarića je od 300 dinara za kilogram početkom marta, na početku aprila približila se iznosu od 400 dinara.

Zajedničko za sve vrste žive stoke je da je ponuda na «istorijskom» minimumu, što je posledica drastičnog opadanja stočnog fonda u Srbiji.

„Zlatno doba“, to je očigledno, brine o zdravlju naroda, sada i ptice na grani znaju da su biljke mnogo bolje za srce, pritisak, liniju pa i ten, nego što su to sve vrste mesa.

S. Kostić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



    1. Neradovac 05/04/2023
    2. Princip 05/04/2023
    3. Ha, ha 05/04/2023
    4. insajder 05/04/2023
    5. Ha ha 05/04/2023
    6. seljačina 05/04/2023
    7. Vr Vr Vr 06/04/2023
    8. Ekonomista 06/04/2023
    9. Komsa 06/04/2023
    10. insajder 06/04/2023
    11. Ekonomista 07/04/2023
    12. Komšiče 07/04/2023

    Ostavi komentar