ŽIVKOVIĆ: Hitno menjati protokole za lečenje KORONESpecijalista anestezije, reanimacije i intenzivne terapije dr Slavko Živković iz Vranja, izneo je na konferenciji za novinare niz zamerki na rad kovid Bolnice u Kruševcu, gde je u dva navrata radio.

On je u obraćanju novinarima rekao da je pre mesec dana uputio pismo ministru dr Zlatiboru Lončaru i da hoće da veruje da to pismo nije stiglo do njega, ali da je u svetlu najava da nas čeka novi talas korone želeo da na osnovu bogatog iskustva iznese u javnost svu problematiku rada u kovid bolnicama.Sukob

U pismu ministru Lončar, lekar iz Vranja detalјno opisuje sukob mišlјenja u vezi terapije obolelih koji je imao sa kolegom dr Vladanom Cvetanovićem, koordinatorom Kovid bolnice u Kruševcu.

Kaže da nije želeo da prlјavi veš iznosi u javnost, ali je to učinio zbog izostanka bilo kakve reakcije ministra Lončara.

Živković tvrdi da je u jedinicama intenzivnog lečenja u kovid bolnici u Kruševcu kao i u jedinicama poluintenzivnog lečenja preminuo veliki broj obolelih što on smatra poražavajućim podatkom.

Moja želјa i namera su da nešto promenim u lečenju najteže obolelih pacijenata, koji su u crvenoj zoni ili na aparatima za disanje. S tim cilјem sam i sve ovo što govorim, napisao u pismu koje sam poslao ministru Lončaru – objašnjava dr Živković.On upravo govoreći o najtežim pacijentima kaže da su to lјudi koji zahtevaju posebnu terapiju, čak i mimo one koja je uobičajena za ostale pacijente.

Ako vidite i posle pet meseci lečenja takvih pacijenata, terapiju koju ste propisali, ne daje rezultate onda nešto treba menjati, a ne strogo se držati protokola. To se zove konvencionalna terapija, gde čovek treba da ima i hrabrosti da nešto promeni u terapiji – ukazuje doktor Živković.

On dodaje da je pokušao da svoja zapažanja iz kovid bolnice prenese i podeli samo unutar struke, među lekarima, ali kako kaže, retko ko hoće da ga čuje i zbog toga je izašao u javnost ne želeći kao lekar i humanista da prećuti probleme sa kojima se suočio radeći u kovid sistemu.

Živković tvrdi da je svaka inicijativa za promenu terapije kod pacijenata “na sve moguće načine opstruirana” od strane rukovodstva kruševačke Bolnice, jer se pacijenti leče šablonski jer im se treba pojedinačno posvetiti.

Preporuke i protokoli u različitim kovid centrima u Srbiji, dali su različite rezultate.

Živković kao primer dobrog rada navodi bolnicu “Dragiša Mišović” u Beogradu, a kao primer lošeg rada u lečenju, bolnicu u Kruševcu.

NIV

Zabrana

Dr Slavko Živković je najpre zakazao konferenciju ispred Hirurškog bloka, ali je kasnije obavestio novinare da mu je menadžment zabranio konferenciju, obavestivši policiju, te se na kraju obratio novinarima na parkinku ispred Kovid bolnice.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Miki 20/07/2021
    2. Podrska 20/07/2021
    3. Izbeglica 09/08/2021

    Ostavi komentar