Živadinović: Stop MOBINGU nad zaposlenima

Eko Taxi Vranje

Žika Živadinović, predsednik Upravnog dobora Udruženja „STOP mobing Srbija“, u izjavi za portal InfoVranjske.rs poručio je „da je poslednjih desetak godina mobing nad zaposlenima u Srbiji u porastu zbog lošeg stanja u društvu, ali da je situacija na tom planu u Pčinjskom okrugu bolja zbog dugogodišnje saradnje Veća Saveza  Samostalnih sindikata i njihovog udruženja“.

Živadinović je izjavu za portal InfoVranjske.rs dao pre održavanja radionice sa predstavnicima Veća SSS u Vranju na temu „Mobing u preduzećima i ustanovama i sudska praksa“.Jedan od prvih sporazuma je napravljen sa Većem SSS za Pčinjski okrug, uspostavili smo dobru saradnju, pa smo bili u prilici da razgovaramo sa direktorima i predstavnicima vlasti, sarađujemo više od 10 godina, radili edukacije radi prepoznavanja mobinga, kao i šta treba da rade da bi sačuvali svoj radno-pravni status, sve je to i podrška sindikata bilo važno ovde na jugu, saopštio je Živadinović.

Po njegovim rečima, „problemi sa mobingom su stizali i do sudova“.

Uložili smo dosta truda da mirno rešimo sporove u vezi mobinga, dobili na sudu dosta sporova, ali ovo što se desilo poslednjih desetak godina, posebno u javnom sektoru, kada su direktori to postajali preko noći, a sa kupljenim diplomama, odgovorni odboru svoje stranke, sve to je otežalo položaj zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama, objašnjava Živadinović.

Predsednik UO Udruženja „STOP mobing Srbija“ se osvrnuo i na rad ranijih direktora javnih preduzeća.

Završavali su državne fakultete, prave diplome, pa su imali stepenastu karijeru, to sada ne postoji i uzrok je pojave mobinga nad zaposlenima, jer je sada njima važno šta o njihovom radu misli predsednik odbora stranke, zato su važne radionice zbog koje sam u Vranju, da edukujemo zaposlene da prepoznaju mobing i identifikuju njihove nosioce, istakao je Živadinović.

On je upozorio „da direktori sa lažnim diplomama ne znaju da rukovođenje ne podrazumeva maltretiranje zaposlenih“.

Oni se okruže ljudima koji su i gori od njih, naruši se dobra radna atmosfera, opada produktivnost, pa su javna preduzeća na gubitku i izdržavana od budžeta, direktori izveštaj podnose stranci, što otežava naš rad, ali mi radimo, borimo se, međutim, sada je mobing na nivou prekršaja, plaća troškove firma, a ne pojedinac koji je naneo štetu zaposlenom, sve ide na teret građana, jadikuje Živadinović.

Neujednačena sudska praksa je problem.

Dobro je što sada postupaju sudije Višeg suda u predmetima mobinga, dobro je što više ne postupaju sudije Osnovnog suda, podignuta je pravna lestvica, a moram da kažem da je u Vranju situacija na ovom planu bolja, zaposleni znaju da je iza njih sindikat, a on sarađuje sa našim udruženjem, aktivan je faktor koji može da pokrene postupak, kaže Živadinović.

Sagovornik portala je na kraju zaključio „da zaposleni nisu sami, tu je sindikat, udruženje „STOP mobing Srbija“.

Ipak, najvažniji su ljudi, i u sindikatu u većim gradovima imamo primere da se sindikalisti odrode zbog ličnih interesa, na sreću, u Vranju imamo Veće SSS koje se bori za svoje članove i organizacije, zaključuje Žika Živadinović.    1. Rom 06/02/2023
    2. Radnik 06/02/2023
    3. Srba 07/02/2023
    4. PERSA 07/02/2023

    Ostavi komentar