Zavetnici Vranje: Srbija je ZLA MAĆEHA za radnike GEOX-aGrO Srpske stranke Zavetnici objavilo je saopštenje za javnost. Portal InfoVranjske.rs saopštenje prenosi u celosti i bez dodatnih izmena.

Prema poslednjim informacijama radnici Fijata,iz Kragujevca su dobili na ime odpremnine po 93.000,00 din.po godini radnog staža,predsednica Vlade  i predsednik Republike Srbije su se maksimalno angažovali i izvršili pritisak,i još vrše, na vlasnika da poboljša svoju ponudu u vezi daljeg angažovanja prostalih radnika od ukupno 2000!Sve ovo tek nakon odlučne,organizovane i uporne borbe radnika,blokade puteva u Kragujevcu i Beogradu!Čestitam radnicima Fijata iz Kragujevca na doslednosti u zaštiti minimuma njihovih prava i ljudskog dostojanstva!Međutim,želim da podsetim javnost Srbije,a posebno Vranja,na radnike GEOXA i njihovu zlu sudbinu nakon bekstva ove firme iz Srbije!Naime,najviši predstavnici vlasti,računajući i napred pomenute,su početkom 2021.god.znali,a tu inforamaciju do zadnjeg dana krili i obmanjivali javnost da je sve u redu,da fabrika GEOX gasi proizvOdnju,uzima i odnosi opremu koju je donela i ostavlja na cedilu 1.300 radnika iz Vranja i okoline.Kada je bežanje GEOXA obznanjeno i kada predstavnici vlasti nisu mogli više da se prave naivni i neobavešteni krenuli su sa slatkim obećanjima o dolasku u Vranje,zbrinjavanju radnika do 1.septembra,zapošljvanju u drugim fabrikama,gde će im biti mnogo bolje!Po njihovim rečima stekli smo utisak da je odlično što je Geox pobegao,šteta samo što to nije učinio ranije.Time je data anestezija naivnim i neiskvarenim radnicima,sprečeni ozbiljniji protesti,podgrejana podela među njima uz lažnu nadu da će biti sagledani i zbrinuti,te da je država tu da im pomogne i da misli i sekira se za svakog od njih.To je ugasilo svaku pomisao na veći organizovani protest,vremenom je u Teklasu zapošljeno nekoliko stotina radnika,a njih preko 1000 ostalo na ulici!

Zaključak se sam nameće!

Radi se o duplim aršinima u ponašanju države Srbije prema radnicima u Srbiji!Jednima,onima u Kragujevcu,Srbija je majka,a drugima,radnicima iz  Vranja,maćeha i to zla!

Da li je ovo zbog toga što su radnici Geoxa bili obmanuti i naivno poverovali u slatka obećanja predstavnika najviše vlasti ,pa odustali da se organizuju,štrajkuju,blokiraju ulice u Vranju i Beogradu?Naravno da jeste!Primer radnika Fijata iz Kragujevca to dokazuje!Dakle,još jednom se potvrđuje ona narodna da dok dete ne zaplače,majka ga ne uzima ili prevedeno na prilike u Srbiji,ako radnik ne štrajkuje,država mu ne pomaže!Nažalost poverenje radnika GEOXA u najviše predstavnike vlasti i njihovu slatkorečivost je dovelo do toga da su prepušteni sami sebi i svojoj zloj sudbini.

Ova dva primera su nauk drugim radnicima u Srbiji kako država funkcioniše,kojim metodama i aršima se vlada,te da ubuduće njenim predstavnicima ne veruju ni reč,već da se sindikalno organizuju i zajednički suprostave poslodavcima i svojoj državi,koja šakom i kapom nagrađuje dolazak tinvestitora iz inostranstva,koji su zapravo investirani od strane Srbije i to našim parama!

Zato očekujem brzo konstituisanje Skupštine Srbije i izbor nove Vlade,kojom prilikom se mora progovoriti o problemu radnika GEOXA u Vranju,dvostrukim aršinima i maćehinskom odnosu države Srbije prema njima.

Obećavam da ću o  tome progovoriti odmah,još prilikom diskusije o predlogu  sastava nove Vlade Republike Srbije!  1. Nitkov 01/07/2022
  2. Vizionar 01/07/2022
  3. Dragana 01/07/2022
  4. Kosta 01/07/2022
  5. GEOX 01/07/2022
  6. Kolega 01/07/2022
  7. Penzioner 01/07/2022
  8. Marijan J. 01/07/2022
  9. Nova 02/07/2022
  10. Jumkovac 02/07/2022
  11. Katamari 02/07/2022
  12. Milica zavetnica 03/07/2022

  Ostavi komentar