Zaustaviti alarmantan trend štetnih zakona o “STRANIM AGENTIMA”Dolepotpisane organizacije civilnog društva iz Srbije ukazuju na štetnost Predloga zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji će se naći na dnevnom redu Devete redovne sednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), u sredu 22. maja 2024. godine. Izražavamo podršku saborcima i saborkinjama u Bosni i Hercegovini koji se bore protiv ovog štetnog Predloga zakona i koji su se juče oglasili tražeći od NSRS da ga odbaci na sutrašnjoj sednici. Ovaj Predlog zakona predstavlja instrument vlasti za obračun sa kritički orijentisanim organizacijama civilnog društva koje izveštavaju i rade u javnom interesu i sa ciljem zaštite ljudskih prava.

Organizacije civilnog društva već rade u izrazito restriktivnom okruženju i suočene su sa svakodnevnim targetiranjem i napadima od strane političkih moćnika. Umesto da vlasti prepoznaju znanje koje civilno društvo poseduje i uključe ih u proces donošenja odluka, usvajanjem ovakvog zakona bi se institucionalizovao pritisak i dodatno bi bio ugrožen opstanak slobode udruživanja, okupljanja i izražavanja. Takođe, time bi bio ugrožen i jedan od osnovnih sistema podrške koju građani i posebno ugrožene društvene grupe svakodnevno dobijaju od organizacija civilnog društva.Pretnje uvođenjem ovog zakona mogu se čuti i od strane predstavnika/ca vlasti u Srbiji, kao i od pojedinih političara. Ovi pozivi imaju za cilj gušenje svakog kritičkog mišljenja koje predstavlja jedno od osnovnih karakteristika demokratskog društva, kao i stavljanje organizacija civilnog društva pod punu kontrolu vlasti.

Civilno društvo nastaje iz potrebe građana i građanki da izdejstvuju pozitivne promene u svom okruženju i njihov rad služi isključivo javnom interesu. Širenje ovog zabrinjavajućeg, represivnog trenda ukazuje na potrebu solidarnog povezivanja civilnog sektora u regionu kako bi se sačuvali osnovni demokratski principi i slobode građana i građanki. Stigmatizacija i zastrašivanje organizacija civilnog društva pretnja je po osnovna ljudska prava koja ove organizacije štite. Stoga pozivamo na odbacivanje ovog Predloga zakona i zaustavljanje daljeg pogoršanja uslova za delovanje civilnog društva. Potpisnice saopštenja:

Građanske inicijative
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Slavko Ćuruvija fondacija
A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava
Kuća ljudskih prava Beograd
Centar za praktičnu politiku
Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM)
Beogradski centar za ljudska prava
Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR)
Autonomni ženski centar
Novi Optimizam

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Milorad 22/05/2024

    Ostavi komentar