Zanimljivosti: Najčešća IMENA i PREZIMENA u VranjuRepublički zavod za statistiku objavio je u svojoj publikaciji najčešća imena i prezimena u Srbiji, a u istraživanju je obuhvaćeno i Vranje.

Pre 1940. godine, najpopularnije žensko ime je bilo Vera, dok su dečaci najčešće dobijali ime Stojadin. U toku rata i periodu nakon, dominantno žensko ime je bilo Nada, a muško Slobodan.Tokom pedesetih godina prošlog veka, Slavica je ime koje je nosio najveći broj devojčica, dok su se dečaci najčešće zvali Dragan. Šezdesete su donele najviše žena koje se zovu Slađana i muškaraca čije je ime Goran.

Sedamdesetih godina, devojčice su se u najvećem broju zvale Danijela, a muška deca Dejan. U toku osamdesetih, ženska novorođenčad je najviše dobijala ime Jelena, a muška Miloš.Devedesete su bile godine kada je rođen veliki broj Milica i muških beba Stefan. U prvih deset godina novog milenijuma, na svet je došlo najviše Anastasija i Nikola.

Najčešća prezimena u Vranju su Stanković, Stojanović i Đorđević.

Tokom decenija, imena su se menjala, ali primetno je da poslednjih godina sve veći broj dece dobija imena po ličnostima iz bogate srpske istorije.

Veljko Ilić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar