Zanimljivi NAZIVI sela u PČINJSKOM okrugu: DRUGI DEO

Eko Taxi Vranje

Krećući se kroz Pčinjski okrug, nastavljamo sa pronalaženjem sela sa zanimljivim nazivima.

Na krajnjem jugoistoku Srbije, 8 kilometara od opštine Bosilegrad, nalazi se Buceljevo, u narodu poznatije kao Bucalevo. Od oko 14 meštana koji žive u ovom selu, skoro svi su po nacionalnosti Bugari. Od davnina, selo je poznato kao “pečalbarsko”, siromašno, kao i po kazandžijskom zanatu.Postoji i mnogo sela čiji nazivi asociraju na životinje. Neki od primera su Surlica kod Trgovišta, Svinjište kod Preševa i Ćurkovica kod Vranja. Ćurkovicu je osnovala porodica Konjarci koji su pobegli iz okoline Leskovca zato što su tamo pokrali konje.

Pripada starim srpskim selima koje je u jednom periodu bilo iseljeno zbog epidemije kolere, a kasnije opet obnovljeno. U Surlici je bilo mnogo hajduka koji su zahvaljujući šumovitom i teško pristupačnom terenu napadali Turke prolaznike. Svinjište se nalazi na granici preševskog i  kumanovskog kraja i nekada je bilo gospodarsko selo.

Sagovornik Slavomir Kostić o selu Nesvrta kaže: “Vrlo je važan položaj sela. Nesvrta je na jednom položaju koji je dosta nepristupačan sa glavnog puta. Postoji i narodno predanje koje kaže da su roditelji prokleli svoju decu da se nigde ne svrte.”

Dobrejance je selo u Poljanici, potpuno naseljeno Srbima, ali kroz svoju burnu istoriju bilo je dom više različitih nacionalnosti. Rđavica je selo u okolini Surdulice, dok se Zladovce nalazi u opštini Trgovište. Po predanju, selo Zladovce je postojalo još u vreme “kad je car poginuo na Kosovu”. Tu je postojala i stara crkva do koje je iz planine “teklo mleko po ćunci”.

Dupeljevo, Zagužanje i Buljesovce su jedna od sela sa smešnim nazivima. Nekadašnji naziv Buljesovca je bio Bolje Selce zbog dobre zemlje i dobre vode. Dupeljevo se nalazi u Poljanici, a zanimljivo je to što je raniji naziv Dupeljeva bio Kraljevo. Zagužanje je u okolini Surdulice i ima oko 900 stanovnika, a primećen je porast u njihovom broju.

Veljko Ilić  • Ostavi komentar