Aktivizam i mladi

Zagađen vazduh jedan od najvećih PROBLEMA u Srbiji i VranjuU subotu 9. novembra, 2023. godine održana je tribina „Sve što ste ikada želeli da znate o kvalitetu vazduha, a niste imali koga da pitate“ u prostorija Medijskog skloništa u Vranju. Na tribini su govorili meteorolog Milenko Jovanović, doktorka Elizabet Paunović i profesor geografije Dragan Antić. Tribinom je moderirao Mihajlo Stanković.

Doktorka Elizabet Paunović je iznela zvanične podatke dobijene metodologijom priznatom od Ujedinjenih nacija prema kojima u Srbiji od posledica zagađenog vazduha, tj. Povišenih nivoa čestica PM 2,5 i PM 10 godišnje umre više od 12500 ljudi, što je potvrdila i Vlada Republike Srbije. Milenko Jovanović je govorio o problemima zagađenog vazduha u čitavoj Srbiji, uzrocima koji dovode do enormnog zagađenja, kao i o načinima za rešavanje ovog problema. Prema najnovijim istraživanjima ta brojka se kreće i preko 15000 ljudi. Pored toga, govorila je o bolestima povezanim sa udisanjem zagađenog vazduha gde pored plućnih bolesti izaziva i bolesti krvotoka, srca, moždani udar, kancer itd. Posebno su osetljiva deca do 5 godina, a smrtnost novorođenčadi je čak 9% u Srbiji.

Profesor geografije Dragan Antić je govorio o povezanosti reljefa i klime sa problemom zagađenog vazduha. On je istakao da je ovo dugogodišnji problem koji zahteva hitno preduzimanje odgovarajućih mera na smanjenju zagađenja jer to neposredno utiče na zdravlje svih nas i da je ovaj problem prioritet broj 1 za rešavanje, ne samo u vranju nego i u celoj srbiji. Navedeni su i glavni emiteri zagađenja vazduha u Vranju.Milenko Jovanović je govorio o monitoringu vazduha u Srbiji i Vranju. Podsetio je da je još 2020. godine ispred Agencije za zaštitu životne sredine razgovarao sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem o postavljanju merne stanice kod hemijske škole ali je to i pored čvrstih obećanja gradonačelnika ostalo mrtvo slovo na papiru. Ističe da po zvaničnim podacima Vranje ima izuzetno kvalitetan vazduh iako svi znamo da to nije slučaj, jer ako nema merenja nema ni zagađenja. Pored toga ukazao je na glavne emitere i zagađivače vazduha u Srbiji, problemima monitoringa i merama koje se moraju hitno preduzeti.

Na kraju je prikazana i video instrukcija za korišćenje aplikacije xEco Vazduh. Njen tvorac, Dejan Lekić objašnjava u videu metodologiju praćenja zagađenosti vazduha, kao i sve njene performanse.

Učesnici tribine su se složili da je zagađen vazduh ekološki problem broj 1. u Srbiji koji se mora hitno rešavati.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Petar 11/12/2023
    2. Darko 11/12/2023

    Ostavi komentar