Vukašin OBRADOVIĆ za VJESTI: Milo i Vučić, nego KOTautologija, samo prividna, kandidature Andrije Mandića je ponajprije u tome što onaj koji najviše podržava njegovu predsjedničku nominaciju zapravo mora sve da učini da Andrija kojim slučajem ne postane predsjednik Crne Gore. Jer, Vučiću nije potreban, bar ne u ovom trenutku, Vojvoda na prestolu kralja Nikole, između ostalog i zato što Srbi u Crnoj Gori ne mogu biti nacionalno ugnjetavani, uz permanentne atake na njihovu istoriju, vjeru i Crkvu, i da istovremeno imaju Srbina predsjednika.

Prosto, to tako ne ide, a i trenutak je delikatan. Priznanje nezavisnosti Kosova i uvođenje sankcija bratskoj Rusiji kao Damoklov mač vise nad Srbijom. Dolazi proljeće i sa njim vrijeme teških odluka za Vučića. Valja se svašta nešto potpisivati a pomoć vascijelog srpskog sveta, pa i ovog u Crnoj Gori, u takvoj situaciji može biti dragocjena. Aca Srbin, dok svašta nešto parafira, ne smije da se odrekne Montenegrina, ANB-a, Zvicera, snajpera uperenih u čovjeka koji pancir prezire, ugroženog srpstva u Crnoj Gori jednom riječju.Na kraju krajeva, Vučić ne može da dozvoli da baš sada ostane bez Mila jer Đukanović najbolje razumije koliko je za obojicu važna ta ravnoteža obostranog (ne)prijateljstva.

I ne samo to, Milo, sa druge strane, najbolje i najumnije od svih pretendenata na presto uviđa da Crnogorci u Crnoj Gori ništa manje nisu ugroženi od crnogorskih Srba.Dakle, prilično je jednostavno. Da bi Vučić mogao i dalje uspješno, kao i do sada, da predvodi i štiti crnogorske, ali i ostale Srbe u matici i rasijanju, Andrija Mandić ne smije postati predsjednik jer je to najbolji način da se zaštiti interes srpskog naciona u Crnoj Gori. Dobro, i interes Aleksandra Vučića, ali to se valjda podrazumijeva.

FOTO: Vlada Crne Gore

Andrija, dakle, mora da izgubi ali poraz mora biti dostojanstven: u drugom krugu, uz malu razliku i obavezne izborne manipulacije i krađu glasova. Za Andriju, Pipuna i ostale srpske lučonoše predodređena je uloga žrtve. Ne pobjednika. Ostaje samo, ako već nije, neko to kaže i Mandiću.

Nije, međutim, Vučićeva muka jedna. Dobro, riješio je Spajića uz nesebičnu pomoć samog Milojka ali veoma važno za opstanak i borbu Srba u Crnoj Gori i Vučića u Srbiji je i da se predsjedničke fotelje eventualno ne domognu Jakov Milatović ili Aleksa Bečić. Takav ishod izbora bi Vučića doveo u nezavidnu poziciju.

Zamislite samo koliko bi to neozbiljno izgledalo da nedjeljom ujutru, kod Jovane na Pinku, Dragan J. Vučićević i Nebojša Krstić, dva sata zapomažu kako Jakov, ej Jakov, ugrožava srpski habitus u Crnoj Gori?! Ili da Aleksa, u dogovoru sa kavčanima ili škaljarcima i Veljom Nevoljom priprema likvidaciju Aleksandra Vučića?! I što je još gore, zna to vrlo dobro Vučić, nema tog majčinog sina koliki god Srbin bio, koji bi sjutradan, po kiši i snijegu, kao onomad, sve i da Amfilohije vaskrsne, izašao na litije protiv Milatovića ili Bečića.

Sa druge strane, smatra Vučić, ni građanistima nije baš u interesu da Mandić naslijedi Mila. Nije samo u pitanju njima neprihvatljiv politički i nacionalni Andrijin program, već i činjenica da je mnogo lakše motivisati birače na antimilovskoj platformi nego preko puta sebe imati reformisanog Mandića iza koga stoji srpska zajednica. Zato i Demokrate i PES nemušto ćute na otvorenu ponudu DF o bezuslovnoj podršci u drugom krugu.

Nije Vučić nacionalno sebičan. Sagledava on i interese Crnogoraca suverenista, čini se, bolje od njih samih. Jer, ako pobijedi neko od ove dvojice, nema više etnički ugroženih Srba, a kad nema etnički ugroženih i zato pobunjenih Srba, od koga će komite braniti čojstvo i junaštvo i tisućgodišnju crnogorsku državnost?

Vučiću je lako. Ima on na vječitom lageru ustaše i balije, Albance da ne pominjem. A, šta će independisti? Njima je izbor skučen i ograničen na Srbe i Srbijance, četnike i Crkvu Srbije. Dobro, tu su i braća Rusi ali njih smo oko onog neuspjelog državnog udara dobrano potrošili.

Zato crnogorski Crnogorci moraju da čuvaju i njeguju ove i ovakve crnogorske Srbe kao zjenicu oka svog.

Znajući sve to, Vučiću nije bilo teško da donese adekvatan zaključak. Ne može Andrija, još manje Jakov ili Bečić.

U takvoj situaciji, ostaje jedina solucija – Milo, nego ko.

Đukanović je preiskusan političar da ne bi prepoznao spasonosnu priliku koja mu se iznenada ukazala nakon što je postalo jasno da Andrija ne može dva puta da zagazi u istu Moraču, a građanisti nisu uspjeli da se dogovore o jedinstvenom kandidatu koji je mogao da bude ozbiljna prepreka Milu za treći mandat.

Interesi balkanskih saurona su se, eto, još jednom poklopili a nama, običnim smrtnicima, prepušteno je velikodušno da još jednom potvrdimo njihovu volju.

Malo li je?

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije „Vijesti“)

Kolumnu Vukašina Obradovića „Milo i Vučić, nego ko“ prenosimo u celosti i bez dodatnih izmena. Ovaj tekst nije sadržaj porala InfoVranjske.rs

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Nenad Petrović 09/03/2023
    2. Make 09/03/2023

    Ostavi komentar