Vreme: Leskovac i VRANJE najtopliji u SrbijiJutro u četvrtak 19. januara najtoplije je u Leskovcu i Vranju, pokazala su prva merenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ).

Leskovac je sa 16 stepeni u plusu bio najtopliji ne samo grad, već i destinacija u Srbiji, a Vranje je sa plus 15 stepeni na drugom mestu, odmah iza komšijskog grada na Veternici.Čak ni jak vetar pravca sever-severozapad nije u Vranju stvarao subjektivni osećaj hladnoće, jer je talas toplote zapljusnuo jug Srbije na Bogojavljenje, kada se po pravilu beleže najniže temperature u umerenim širinama.

Osim na jugu, toplo je i na istoku Srbije, u Negotinu je izmerena temperatura od 14 stepeni u plusu, koliko je bilo i u Nišu.

Na jugu je relativno toplo i na planinama, na Vlasini je devet stepeni znad nule, dok je Besna Kobila hladnija sa pet stepeni u plusu, a ove zime snegovita Kukavica u četvrtak 19. januara imala je plus osam stepeni.

RHMZ je za jug Srbije za četvrtak u popodnevnim satima „upalio“ narandžasti meteo alarm, najavljujući povremenu kišu i pljuskove na ovom području.

Tradicionalno najhladnija Sjenica u četvrtak nema problema sa temperaturom koja je iznosila plus četiri stepena, ali je na ovom području za kratko vreme palo 120 litara kiše na metru kvadratnom, a u slivu reka na susednom području u Crnoj Gori palo je i do 200 litara, pa su ovaj grad na Pešterskoj visoravni zadesile poplave nezabeležene u poslednjih osam decenija.

Prestonica Srbije Beograd je sa 11 stepeni u plusu bio svežiji u odnosu na gradove na jugu i istoku Srbije.

S. Kostić    • Ostavi komentar