Vranjski MALINARI još neisplaćeni: POTRAŽIVANJE ni do DANAS NISU NAPLAĆENANema zvaničnih podataka koliko hladnjačari i otkupljivači malina duguju proizvođačima „crvenog zlata“, ali malinari sa teritorije Grada Vranja ističu „da većini nije isplaćen „ni dinar“ za otkupljene maline, kaže za portal InfoVranjske.rs Milovan Krstić, proizvođač malina iz okoline Vranjske Banje.

Još prošlog leta sam proizvedene maline predao otkupljivaču, unapred sam se radovao što je otkupna cena dostigla rekordnih i do 500 dinara po kilogramu, što sam prodao skoro pet tona, ali nisam uspeo da naplatim svoja potraživanja do danas, a sami vidite kolike su to pare, ističe Krstić.Ovaj malinar strahuje od dolaska proleća zbog radova koji ga čekaju u njegovim malinjacima.

Ako do tada ne naplatim svoja potraživanja za otkupljenu malinu, a najverovatnije da će tako biti, ne znam kako ću da krenem sa radovima na proleće, dok, na drugoj strani čujem da vlasnici uglavnom malih hladnjača imaju samo tri meseca da isprazne zalihe, dakle, u neizvesnosti sam kako će se doći do nekog rešenja, zabrinut je Krstić.Za razliku od drugih proizvođača malina, Krstić se „snašao“ da obezbedi novac i isplati radnike koji su brali maline u njegovim malinjacima.

Oni proizvođači koji se nisu snašli da iz drugih izvora isplate radnike, imaju svaki dan „vašar“ pred kućom, ljudi su pošteno radili i traže svoje pare, ali malinari su postali žrtve velikih hladnjačara koji, umesto da otkupe malinu od onih mnogo manjih, posegli su za uvuzom, pa je uvozna malina „pojela“ domaću, objašnjava Krstić.

Po njegovim rečima, „procena je zvanična da u malim hladnjačama u Srbiji ima nekoliko hiljada tona smrznute maline, ali su veliki „igrači“ uvezli malinu, prošle godine, kažu, uvezena je količina od 10.000 tona, što je poremetilo domaće tržište i u problem dovelo proizvođače i male hladnjačare„, saopštava Krstić.

Krstić potencira da je na jednoj televiziji direktor zemljoradničke zadruge javno rekao „da nema podataka koliko se duguje malinarima, ali da se radi o ogromnim parama“.

Imam utisak da Srbija gubi svetsku trku u malinarstvu, a imamo najkvalitetniju malinu, ali šta vredi kada u trgovinskim lancima u zemlji prodaju nekvalitetnu malinu iz uvoza, a naša superkvalitetna je u hladnjačama, jadikuje Krstić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Sused 03/03/2023
  2. Miloš 03/03/2023
  3. Igor 03/03/2023
  4. tako bilo i ranije 03/03/2023
  5. Luka 03/03/2023
  6. Ariton 03/03/2023
  7. Darko 03/03/2023
  8. O cesljana 04/03/2023

  Ostavi komentar