Vranje slavi SVETU PETKUU crkvi Svetoj Petki Trnovi u naselju Tulbe u Vranju u nedelju se  obeležava praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznatoj kao Sveta Petka.

Sveta Petka Trnova u Tulbetu nalazi se pored Belog mosta, a ovaj praznik slavi se više puta u godini.Ipak, u avgustu je pored Belog mosta značajno manja gužva nego na Veliki petak, kada ova crkva, u narodnu znana kao „Krstata džamija“ ima najviše posetilaca.

Crkva Svete Petke u Vranju FOTO Info Vranjske

U narodu se veruje da je voda sa česme u ovoj crkvi čudotvorna i lekovita, da pomaže Boljem vidu i leči i druge bolesti, uz molitvu i pridržavanje božjih pravila.Crkva Svete Petke Trnove, prema predanju, sagrađena je u Vranju u 13. veku.

Posle pada Vranja pod osmansku vlast, nove vlasti su, kaže legenda, umesto pravoslavne crkve na istom mestu napravili svoju džamiju.

Sveta Petka, arhiva

Prema predanju, nakon osvajanja Vranja od strane Turaka, crkva je porušena, jer su se kasnije u tom delu varoši naselili age i begovi.

Predanje kaže da su oni odlučili da podignu džamiju na zidinama pravoslavne bogomolje, ali da se noću rušilo sve ono što su oni danju gradili.

Jedan od viđenijih Turaka predložio je da se u zidine utisne znak u obliku krsta i da vide šta će se desiti. Utisnuli su krst u zid i od tada se ništa nije srušilo. Sagradili su džamiju koja se do dana današnjeg kod Vranjanaca naziva Krstata džamija – kaže se u jednom od tekstova „Vranjskih“ na ovu temu.

Nepoznato je kada je ova crkva ponovo vraćena svojoj nameni, ali se veruje da je njeno ponovo pretvaranje u crkvu vezano za oslobođenje Vranja od Turaka.

Sveta Petka, arhiva

Naime, 1878. godine oslobodiocii su u Vranju minirali osam džamija, među njima i Krstatu, ali, kako je narod nastavio da dolazi i na ruševine, crkva je ponovo obnovljena.

Od tada, ovo je hodočasna crkva, koju posećuju mnogi ljudi ne samo iz Vranja i Srbije, nego sa čitavog prostora Balkana.

NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Čovek iz naroda 08/08/2021

    Ostavi komentar