Vranje obeležilo SLOBODU posle Velikog rataNizom svečanosti u Vranju je u ponedeljak obeležen 4. oktobar, dan oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu.

Najpre, odžana je svečana sednica Skupštine, na kojoj je govorio Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada.

Stradalo je 1,25 miliona ljudi ili oko 30 odsto ukupnog stanovništva. Najviše gubitaka bilo je među muškom populacijom. Uprkos ovakvoj kataklizmi, srpska država je opstala. Opstao je srpski narod da se s ponosom seća svih žrtava. Njihova žrtva i naše slobodno nebo zaslužuju da se mi, njihovi potomci, uvek zalažemo za dijalog, za unapređenje svih međuetničkih i međudržavnih odnosa, kao i za politiku mira, tolerancije i razvoja našeg društva – zaključio je Tričković.

Sa lica mesta FOTO promo

U nastavku obeležavanja 4. oktobra, ispred Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju odata je pošta poginulim ratnicima iz Vranja i okoline. Govoreći o herojskoj borbi našeg naroda za oslobođenje od okupatora, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da se na današnji dan prisećamo Velikog rata, jednog od najkrvavijih u ljudskoj istoriji.

Na srpskom maršu bez presedana, posle proboja Solunskog fronta, bilo je i naše napaćeno Vranje, koje je bilo u sastavu bugarske Moravske oblasti. Trogodišnja okupacija ovoga kraja biće upisana krvavim slovima u istoriju beščašća, zbog bezumnih bugarskih zverstava nad nedužnim stanovništvom. Nakon sukoba kod Vrtogoša i Dubnice, jedinice Sedmog pešadijskog puka Dunavske divizije pod komandom potpukovnika Dušana Simovića, nešto posle 17 časova 4. oktobra 1918. godine ušle su u varoš. Vranje je dočekalo slobodu – istakao je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.  

Sa lica mesta FOTO promo

Vence su položili gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, komandant Četvrte brigade Vojske Srbije, brigadni general Novica Petrović sa saradnicima, narodni poslanik Milan Ilić, zamenik predsednika gradske opštine Vranjska Banja Marko Nikolić, načelnik PU Vranje Igor Živković sa saradnicima, predstavnici BIA i udruženja građana.

Pomen poginulima služio je vladika vranjski Pahomije sa sveštenstvom.

Svečana sednica Skupšđtine FOTO promo

U programu su nastupili učenik vranjske Gimnazije Đorđe Antić i hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, povodom 4. oktobra Dana oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, organizovao je prijem za delegaciju Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.

Sa lica mesta FOTO promo

Čestitajući praznik gradonačelnik dr Milenković ukazao je na značaj negovanja tradicije.

Ovo je veoma važan datum u istoriji grada, i lokalna samouprava čuva sećanje na ovaj dan. To je naša obaveza, da poštujemo poginule i učimo potomke koliko je važna sloboda. Grad Vranje nastaviće da pruža podršku Udruženju potomaka i kroz projektno finansiranje nameravamo da opredelimo veća sredstva u budžetu za održavanje brojnih spomen obeležja – naglasio je gradonačelnik Milenković.

Na prijemu se zahvalila Olivera Đorđević, predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine u Vranju.

SSB  1. Rade 04/10/2021
  2. Milos 04/10/2021
  3. Bugarin bosilegrad 04/10/2021
  4. Lelek 04/10/2021
  5. Sop iz Masuricu 04/10/2021

  Ostavi komentar