Vranje grad muzike: Građani za par godina ostali BEZ DVA FESTIVALAOrganizacija Unesko svrstala je 2019. godine Vranje u kreativne gradove za oblast muzike zbog tradicije i potencijala koje grad ima, ali to se ne iskorišćava na odgovarajući način.

Kao član Mreže kreativnih gradova Uneska, Vranje bi pored očuvanja muzike trebalo da pomogne u ostvarivanju međunarodnih uspeha.Grad Vranje doprineće postizanju Ciljeva održivog razvoja Agende 2030, kroz kreiranje politika i bazičnih projekata koji promovišu učešće svih zainteresovanih strana, uključujući žene, mlade, kao i ugrožene grupe, navodi Unesko kao cilj.

Pre ovih krupnih namera, grad nije uspeo ni da održi muzičke festivale, najpre metal Factory Fest i klasične muzike Piano summer, i to zbog nedostatka novca, čime su pokazali nezainteresovanost za festivale, muziku i generalno kulturu.Unesko je pored isticanja Vranja kao muzičkog grada, pohvalio i upravo metal festival Factory Fest.

Svakog maja, grad oživi uz zvuke srpskog hevi metala na vranjskom Factory Fest-u. Ovaj jedinstveni festival je oduševio hevi metal scenu i stavio grad na mapu za ljubitelje metala, rekli su u Unesku.

Osnivač festivala Piano summer Zoran Imširović je pred početak festivala (dok se još uvek održavao) 2017. godine istakao njegov veliki značaj kao prozor u svet muzike, koga sada nažalost više nema.

Mi smo od samog početka želeli da  „Piano summer“ festival ima svetski karakter. Srbija ima malu i zatvorenu muzičku scenu. Malo je novca, tržište je veoma zatvoreno. Nama je bilo jako važno da stvorimo jedan prozor u svet., naveo je Zoran pre zatvaranja ovog prozora.

Kod nas se održava manifestacija Vranjska gradska pesma, pre tri godine promovisana je monografija Vranjsko muzičko nasleđe, ali se ne pronalazi balans između stare pesme i današnje muzike za koju Vranje takođe ima potencijal.

O kulturnom nasleđu Vranja se govorilo i u Sankt Petersburgu. Ipak, stara vranjska pesma po kojoj smo uvek bili među najčuvenijim i sadašnji potencijal da se nastavi sa tradicijom Vranja kao grada muzike, trenutno ne idu u dobrom pravcu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Holy Stevan 06/12/2023
    2. e moje Borino Vranje 06/12/2023
    3. Kritičar 07/12/2023
    4. Vranjanci 08/12/2023

    Ostavi komentar