Veran Matić: Ubi me prejaka rečIzvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić ocenio je u petak u u autorskom tekstu na portalu Javniservis.net da se „neko trudi da Vranje poslednih nedelja bude konstantno u fokusu“.

Počelo je sa OK Radijom, nastavilo sa InfoVranjskim, Danasom i N1. Čekamo razrešenje ove neodržive situacije – napisao je Matić.On je istakao da su se u tri nedelje izmenili protagonisti.

Boravak Dragana Nikolića Kantara u pritvoru-bolnici, iskoristio je Velimir Bulatović, otac narodnog poslanika i predsednika vranjskog SNS-a Slaviše Bulatovića. Stariji Bulatović je na svom Fejsbuk profilu neprimerenim rečnikom uputio uvrede Slavomiru Kostiću, novinaru InfoVranjskih, kao i novinarima Danasa i N1 – naveo je MAtić.Kako je naveo, svaka punoletna osoba treba da odgovara za svoje postupke, pa tako i Velimir Bulatović.

Izgleda da mu niko nije rekao da treba da stane i da se sabere. Možda mu je i rekao, ali on ne sluša. Takva mu je narav. A možda upravo stariji Bulatović iznosi u javnost rečnik iza kojeg se neko skriva – naveo je Matić.

On je dodao da je problem što rečnik Velimira Bulatovića umnogome podseća na incident zbog kojeg je svojevremeno morala da reaguje poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i podsetio na slučaj napada na preminulog urednika InfoVranjskih Sašu Stojkovića.

Naime, na Fejsbuk strani SNS Vranje osvanuo je tekst prepun uvreda na račun Saše Stojkovića zbog kojeg je poverenica u maju prošle godine naložila Gradskom odboru SNS-a da uputi pismeno izvinjenje uredniku InfoVranjskih. Uvredama na Stojkovićev račun, prekršen je Zakon o zabrani diskriminacije koji predviđa da ako se ne postupi po njenoj preporuci, u roku od 30 dana sledi rešenje o izricanju mere opomene. Ne znam šta je posle bilo. Znam samo da je Saša Stojković ubrzo preminuo, ne dočekavši ni izvinjenje – naglasio je Matić u tekstu.

Osvrnuio se na stih Branka Miljkovića „Ubi me prejaka reč“ i ukazao da je svedok da su upravo reči te koje stvaraju atmosferu i argumentaciju za najgora zlodela, čiji je najupečatljiviji primer bilo ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

„Banalnost zla“ je drugi termin koji ogoljuje, vrlo često i kod nas, percepciju satanizovanja, targetiranja, ocrnjivanja ljudi, naveo je Matić.

Mnogima izgleda kao banalno zlo ono što se događa OK Radiju, kažu pa to je tamo neko posipao farbom kafić u sastavu OK Radija, to je neko gradio privredni objekat, bespravno doduše, ali eto, zar ne treba grad da se razvija posredstvom novih kockarnica i kladionica, posečeno drvo ispred, izbetoniran parkić ispred, ugrožen parking u kojem se parkiraju i kola opštinskih vlasti, sve to nije dovoljno mnogima kao kršenje zakona, pravila, kao ugrožavanje bezbednosti – ocenio je Matić.

On se prisetio i preminulog vlasnika OK Radija Gorana Vladkovića kao „pionira slobodnog novinarstva u okviru porodice Asocijacije nezavisnih elektronskih medija“ i istakao da je „dao svoj život u borbi za slobodno novinarstvo“.

Slučajevi napada na medije i novinare u Vranju predstavljaju ispit i za institucije sistema, ali i za novinare, medije, za sve koji žele demokratsku Srbiju – poručio je Matić.

On je dodao da je mnogo sličnih slučajeva širom Srbije, poput ovog iz Vranja i da „od nas zavisi da li ćemo ih dozvoliti ili ćemo u svakom slučaju reagovati, isto kao u ovom vezanom za napad na OK Radio i InfoVranjske“.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. JUZNI FRONT 09/07/2022
    2. Paparazzo 11/07/2022

    Ostavi komentar