Tribina o kvalitetu vazduha u VranjuPozivamo Vas na tribinu „Sve što ste ikada želeli da znate o kvalitetu vazduha, a niste imali koga da pitate” u subotu, 9.12. sa početkom u 13h u Medijskom skloništu, 8. brigade 3 u Vranju. Na tribini će govoriti stručnjaci različitih profila iz Nacionalne ekološke asocijacije (NEA), kao i lokalni ekološki aktivisti.

Iz NEA nam dolazi Milenko Jovanović, rado viđen gost na ekološkim akcijama u Vranju poslednjih nekoliko godina. Milenko, dipl. meteorolog u penziji, je radio kao prognostičar u Saveznom hidrometeoriloškom zavodu dve decenije. Od 2001. do raspada SRJ pomoćnik je direktora i v.d. direktora. Prelaskom u resorno Ministarstvo životne sredine bio je načelnik odeljenja, a od osnivanja Agencije za zaštitu životne sredine 2004. deo je srednjeg menadžmenta. Bio je korodinator i realizator uspostavljanja državnog automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Srbiji.Od novembra 2020. nezakonito otpušten, Viši sud ga je vratio na posao marta 2021., proglasivši ga Uzbunjivačem. Jedan je od osnivača visoko stručne Nacionalne ekološke asocijacije.

Stručni je savetnik mnogih NVO i udruženja u vezi monitoringa kvaliteta vazduha.Dr. Elizabet Paunović, još jedna predstavnica NEA, će nam se obratiti preko video-poziva. Elizabet je penzionisana direktorka Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje SZO.

Trenutno radi kao nezavisna ekspertkinja za uticaje životne i radne sredine na zdravlje. Po obrazovanju je lekar. Ona će govoriti o uticaju zagađenja vazduha na zdravlje. Dragan Antić, profesor geografije i lokalni ekološki aktivista, organizovao je niz protesta, peticija i ekoloških akcija. Kandidat je koalicije Hrabro za Vranje za odbornika na lokalnim izborima ispred Ekološkog ustanka. Govoriće o dosadašnjim aktivnostima u okviru monitoringa zagađenja vazduha u Vranju i merama za unapređenje kvaliteta vazduha u narednom periodu.

Na tribini ćemo prikazati i video poruku mr Dejana Lekića, inž. građevine, i jednog od osnivača NEA i tvorac aplikacije xEco Vazduh. Radio je u SHZM, Ministarstvu zaštite životne sredine i Agenciji za zaštitu životne sredine. U poslednjih 30 godina je stekao bogato međunarodno iskustvo radeći kao ekspert u razvoju softverskih rešenja u oblasti zaštite životne sredine.

Tribinu moderira Mihajlo Stanković, turistički vodič, aktivista i kandidat za odbornika ispred liste 5, Koalicije Hrabro za Vranje (SRCE). Ovom tribinom želimo da ponovo skrenemo pažnju javnosti na značaj kvalitetnog vazduha za zdravlje ljudi, imajući u vidu da prekomerno zagađen vazduh posredno utiče na veliku smrtnost u Srbiji gde se brojka kreće do 15.000 godišnje.

Nadamo se da ćete prisustvovati tribini i o njoj izvestiti širu javnost.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Dragan 08/12/2023

    Ostavi komentar