Tretiranje useva dronom: Budućnost poljoprivredeU svetu koji se brzo menja, poljoprivrednici neprestano traže načine kako da unaprede svoje metode i tehnike. Jedna od najinovativnijih tehnologija koja je donela revoluciju u poljoprivredi je upotreba dronova za tretiranje useva. 

Prednosti tretiranja useva dronom

  • Preciznost: Dronovi omogućavaju precizno nanošenje pesticida ili herbicida, smanjujući količinu hemikalija koje se koriste i štiteći okolinu.
  • Efikasnost: Dronovi mogu tretirati velike površine useva u kratkom vremenskom periodu. U praksi, ovo znači da možemo dnevno obraditi oko 100 hektara u ratarstvu, što štedi vreme i resurse.
  • Dostupnost: Dronovi mogu lako pristupiti teško dostupnim mestima, poput strmih padina ili močvarnih područja. Posebno su korisni u situacijama kada klasična mehanizacija nije u mogućnosti da tretira useve zbog velikih padavina i uslova blata. U takvim okolnostima, kada je prskanje dronom neophodno a tradicionalne metode nisu primenljive, mi možemo pružiti usluge tretiranja visokog kvaliteta pomoću dronova, osiguravajući da usevi ostanu zaštićeni i zdravi.

Kako funkcioniše tretiranje useva dronom?Dronovi opremljeni specijalizovanim prskalicama koriste tehnologiju vazdušne struje Vorteka kako bi manipulisali kapljicama veličine od 50-300 mikrona. Ova preciznost omogućava eliminaciju drifta, što rezultira perfektnim tretmanom. Uz pomoć naprednih senzora, GPS tehnologije i RTK-2 sistema, dronovi mogu precizno ciljati određene oblasti sa garantovanom preciznošću od 1 cm, osiguravajući da svaki deo useva dobije tačnu količinu tretmana koji je potreban.

Budućnost tretiranja useva dronom

Iako mnogi još uvek smatraju tretiranje useva dronom budućnošću, realnost je da je to već postala sadašnjost, kako u svetu, tako i kod nas. DronSpray tim već ima iza sebe preko 1000 hektara uspešno tretiranih površina, što potvrđuje efikasnost i praktičnost ove metode. Zaključak

Tretiranje useva dronom nije samo trend, već je to budućnost poljoprivrede. Ova tehnologija omogućava poljoprivrednicima da maksimiziraju prinos, dok minimiziraju uticaj na okolinu. Kako tehnologija nastavlja da napreduje, dronovi postaju nezamenljiv alat u preciznoj poljoprivredi širom sveta, i njihova uloga će biti sve izraženija u budućnosti poljoprivrede.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar