Transparentnost Srbija: Utvrditi odgovornost za nezakonitu subvenciju u slučaju „GEOX“Novinska agencija Beta objavila je danas da je „Transparentnost Srbija“ zatražila da se utvrdi krivična odgovornost za nezakonitu dodelu državne pomoć iznad dozvoljenog iznosa kompaniji „Technic development“, investitoru i proizvođaču obuće italijanske fabrike Geoks u Vranju, nezavisno od toga da li će pretplaćeni iznos biti vraćen u budžet.

„Rešenje Komisije za kontrolu državne pomoći iz novembra 2021. potvrdilo je nalaze TS iz maja 2017. godine, da je državna pomoć za izgradnju fabrike obuće u Vranju dodeljena nezakonito“, navela je TS u saopštenju.Dodaje se da je Komisija za kontrolu državne pomoći u rešenju od 1. novembra 2021. utvrdila da je korisnik „Technic Development Vranje – u likvidaciji“ dobio državnu pomoć koja prelazi maksimalno dozvoljenu za oko 414 miliona dinara.

Savet Komisije za kontrolu državne pomoći doneo je rešenje kojim se kompaniji „Technic development“ nalaže da vrati državnu pomoć jer je dodeljena suprotno odredbama Zakona o kontroli državne pomoći.„Time su potvrđeni navodi iz studije „Subvencije investitorima – svrsishodna državna pomoć ili promocija“, koju je TS objavila pre četiri i po godine, u maju 2017. godine“, navela je TS.

TS je, analizirajući ovu subvenciju tadašnjoj Komisiji za kontrolu državne pomoći, ukazala da odluka komisije o razmatranju dodele te državne pomoći nije objavljena, a javnosti da je „ugovor o subvenciji za fabriku obuće Geoks sporan, zbog iznosa koji izlazi iz limita postavljenog Uredbom o pravilima za dodelu državne pomoći, što je utvrdila i komisija, ali sa četiri i po godine zakašnjenja“.

Bitno je naglasiti da je, kako je navela TS, aktuelni saziv Saveta komisije za kontrolu državne pomoći izabran 23. decembra 2019, nakon što je to telo uspostavljeno kao samostalna i nezavisna organizacija koja za svoj rad odgovara Skupštini Srbije.

Dodaje se da je pre donošenja aktuelnog zakona, pravni status komisije bio nedefinisan i da je ona predstavljala neobičan hibrid između radnog tela Vlade i nezavisnog organa.

Ta činjenica je, kako je navedeno, verovatno imala uticaja na propust komisije u periodu od 2012, kada je zaključen ugovor, do 2016. kada je prekoračen iznos dozvoljenih subvencija.

Komisija u to doba, kada je šteta mogla da se spreči, prema TS, nije utvrđivala da li je državna pomoć dozvoljena.

„Rešenje na osnovu kojeg su te činjenice naknadno utvrđene, doneto je protiv preduzeća koje je već u likvidaciji, što će otežati ili onemogućiti povraćaj novca, pa tim pre postoji potreba da se utvrdi i eventualna krivična odgovornost svih koji su učestvovali u nezakonitoj dodeli budžetskog novca u resornom ministarstvu, tako i onih, članova ranijih saziva komisije koji nisu sprečili protivzakonitu dodelu subvencija“, ocenila je TS.

Beta / NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Ha ha ha 16/11/2021
  2. Šanko 16/11/2021
  3. mita bekrija 16/11/2021
  4. Milica 16/11/2021
  5. Aca 16/11/2021
  6. MM 16/11/2021
  7. Selektor 17/11/2021

  Ostavi komentar