Top destinacije za JEFTIN ODMOR u SrbijiUkoliko planirate ekonomično putovanje po Srbiji, a ne znate gde bi ste mi ćemo vam dati par ideja. U nastavku saznajte koje vam destinacije u Srbiji, po niskim cenama mogu pružiti sjajan i bogat odmor.

Zlatar – Jugozapadni dragulj netaknte prirode

Prva povoljna destinacija čeka nas na jugozapadu Srbije – Zlatar. Smešten na krajevima Pešterske visoravni, zbog mešavine sredozemne klime i umerene planinske, Zlatar je zavredio epitet vazdušne banje.Zlatar je ostao predeo netaknute prirode, planina nije komercijalizovana, što doprinosi povoljnim cenama smeštaja, ali i ostalih usluga na Zlataru. Hotelski smeštaj tako možete pronaći po ceni oko 3.500 – 5.000 dinara. 

Možete pronaći i dosta privatnih smeštaja, gde je cena još niža. Ukoliko putujete u većem broju možete se  opredeliti za smeštajne jedinice koje primaju više osoba, podeliti troškove, tako da cena na kraju bude 1000-1500 dinara po osobi.Zlatar je povoljan i kada je reč o restoranima. Tako u Etno restoranu Zlatar možete probati specijalitete domaće kuhinje i jela karakteristična za zlatarski kraj po vrlo pristupačnim cenama, a tu su i restorani Dobar pogled i restoran Elit, takođe sa povoljnim cenama.

Kada govorimo o atrakcijama Zlatara ističu se Zlatarsko jezero, manastir Mileševa, Prirodni rezervat Uvac. 

Cene ulaznica za prirodni rezervat uvac iznose 100 dinara za odrasle i 50 za decu od 8-18 godina. Preporuka je da tokom posete Uvcu stignete do vidikovca Molitva. Ovo je jedan od najlepših vidikovaca Srbije, pripada Rezervatu uvac, pa će vas ovaj pogled od milion dolara koštati svega 100 dinara.

Leskovac – Doživite toplinu juga Srbije 

Drugi najveći grad juga Srbije nezaobilazna je destinacija za sve gastronomade. O dobro poznatoj gastronomskoj ponudi Leskovca ne treba trošiti previše reči, treba samo reći da ako pripadate ovoj grupi turista, onda je kraj avgusta period kada bi trebalo da posetite Leskovac. Tada se održava čuvena roštiljijada koja traje celih 7 dana, i praćena je brojnim manifestacijama i koncertima.

Kada je reč o atrakcijama koje Leskovac nudi, mi bismo svakako izdvojili brdo Hisar, jedno najposećenijih istorijskih lokaliteta Srbije. Ukoliko biste da upoznate istoriju i kulturu prostora Leskovca, od praistorije, preko rimskog doba, pa sve do danas to možete da učinite za svega 250 dinara, posetom Narodnog muzeja. Ovaj muzej je 2015. godine poneo laskavu titulu najboljeg muzeja u Srbiji, koju dodeljuje Muzejsko društvo Srbije. U sastav muzeja ulazi i Caričin grad, atrakcija koja se nalazi na 30km od Leskovca. 

Najpovoljniji vid smeštaja je privatni smeštaj, Leskovac važi za jeftinije gradove u ovom pogledu pa privatne smeštajne jedinice možete pronaći po cenama od 20-30€. Kafići, restorani, kao i mesta za noćni provod su takođe vrlo povoljni u Leskovcu.

Paraćin – Grad kojem se uvek rado vraćate 

Na 165. km od Beograda, nedaleko od autoputa Beograd-Niš i podno planine Javor, smešten je Paraćin. Grad koji je okružen prelepom, pitomom prirodom i brojim kulturno-istorijskim spomenicima.

Paraćin je najbolje posetiti tokom proleća i leta. Sav turistički potencijal grada tada dolazi do izražaja, a grad je u tom periodu vrlo živ što se tiče noćnih izlazaka i kafića, pa nećete imati utisak uopšte da se nalazite u manjem gradu. Paraćin se ističe i odličnom gastronomskom ponudom i povoljnim cenama, a mi vam preporučujemo da posetite čuvene restorane Vidik i Apis.

Putem od Paraćina ka Zaječaru, stižete do najveće atrakcije okoline Paraćina – Grze. Ovo izletište čine reka Grza, Donje jezero i Gornje jezero, a na samom vrhu, čeka vas i najlepši prizor – vrelo Grze. 

Na 6-7 km od Grze nalazi se manastir Pokrova Presvete Bogorodice, poznati kao manastir Lešje. Reč je o manastiru koji datira iz XIV veka specifičan po svom izgledu, koji je inspirisan izgledom i arhitekturom ruskih pravoslavnih crkava. 

Još jedna kulturno istorijska znamenitost je tvrđava Petrus, odnosno njeni ostaci. Pretpostavlja se da tvrđava datira još iz vizantijskog perioda, tačnije VI veka, dok je srednjevkovna istorija ove tvrđave vezana za srpske vladarske porodice. 

Kada je reč o smešaju najpovoljnija opcija su apartmani. Paraćin je inače vrlo povoljan kada je reč o privatnom smeštaju i prosečna cena smeštaja kreće se od 20-30€ za smeštaj koji se nalazi u jezgru grada ili nedaleko od njega. 

Ovčar Banja – Prilika povoljan za spa odmor

Putovanje završavamo zapadu Srbije, tačnije u Ovčar Banji. Opasana Ovčarom i Kablarom, šumama i jezerima Ovčar Banja najposećenija je tokom proleća i leta, što zbog prirode koja je okružuje i koja tada dolazi do punog izražaja, što zbog dešavanja koje tada nudi: koncerti, predstave, regata, planinska trka, plivački maraton.

Posetu Ovčar Banji, možete da začinite obilaskom najvećeg veštačkog jezera na Zapadnoj Moravi Međuvrškog jezera. Ujedno vam se pruža prilika da  se do Ovčar Banje vratite  brodom. Po ceni od 300 dinara možete ploviti Ovčarsko-Kablarskom klisurom, putničkim brodom Sveti Nikola. Plovidba traje oko 2 sata. 

Wellness usluge u ovoj banji, tačnije u  wellness centru Kablar su povoljnije nego u ostalim wellness centrima. Tako paket wellness usluga iznosi 4.500 dinara a u ponudi su SPA tretmani, sve vrste masaže, anticelulit program, detoksikacija organizma, finska sauna.

Smeštaj u Ovčar Banji je vrlo povoljan, pa ga tako možete pronaći po ceni od 1000 dinara u privatnim smeštajima, dok se cene u banjskom smeštaju kreću oko 3000 dinara. Cene u restoranima su vrlo povoljne i u to se možete uveriti u restoranima Banjsko sokače, kafanu i prenoćište Blef, kafanu i prenoćište Dom.

Sada kada imate ideje, preostaje samo još realizacija. Mi vam želimo prijatan boravak i nezaboravan odmor!

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar