TONČEV: Zlatnu LOPTU posthumno dodeliti MIHAJLOVIĆUČlan Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije Novica Tončev apelovao je da prestižno priznanje Zlatna lopta bude posthumno dodeljeno nedavno preminulom legendarnom srpskom igraču i treneru Siniši Mihajloviću, prenosi Sportski žurnal.

Fudbalski savez Srbije je krajem prošle godine doneo odluku da Zlatna lopta za najboljeg trenera u 2022. pripadne selektoru reprezentacije Draganu Stojkoviću Piksiju.Mihajlović je preminuo 16. decembra u 54. godini posle duge borbe sa leukemijom.

– Znam da moje mišljenje dele brojni sportski radnici, navijači i ljubitelji fudbala, pa zato pozivam Piksija da pokaže maestralnost i da se odrekne priznanja koje svejedno nije zaslužio. Poštujem sve što je uradio sa našim nacionalnim timom tokom 2021. kada je u velikom stilu izborio odlazak na SP, u istorijsku pobedu u Lisabonu. I naravno da je te godine zasluženo, po drugi put u karijeri, dobio priznanje ‘Zlatnu loptu’ FŠ. Međutim, danas ne mogu da se otmem utisku da je Stojković propustio priliku da pokaže svoju veličinu odlukom da se Zlatna lopta za 2022. godinu posthumno dodeli Mihajloviću – naveo je Tončev u saopštenju.On je dodao da ne spori činjenicu da je Stojković odveo selekciju Srbije u A diviziju Lige nacija.

– Neću ni o tome da smo u Kataru bili 29. i da smo, prema mišljenju brojnih stručnjaka, izgledali taktički aljkavo i loše. I da smo igrali u polufinalu, ili bili treći, mišljenja sam da Mihajlović zaslužuje da dobije Zlatnu loptu. Prerani odlazak takvog igračkog i trenerskog asa samo nam je pokazao koliko je Siniša bio poštovan i cenjen u Italiji. Sahranjen je među zaslužnim građanima, počast su mu ukazali svi koji nešto znače u toj zemlji, premijerka Đorđa Meloni, sve navijačke grupe sa Apenina, kao i brojne fudbalske legende. Italiji svaka čast, ali kao ministar i neko ko je dugo u fudbalu, ne bih voleo da neko pomisli da je Siniša više bio cenjen na Apeninima nego ovde.

Godinama je Miha bio jedini predstavnik srpske struke u najjačim ligama, dao je veliki doprinos u jačanju naše trenerske škole, pošto je u Beograd, snagom svog autoriteta, dovodio najbolje moguće predavače poput Roberta Manćinija. Pomogao je i brojnim srpskim igračima u Italiji, i u toj zemlji prebogate fudbalske istorije predstavljao je prvu asocijaciju na Srbiju. Zlatna lopta za 2022. godinu je nešto čime možemo samo malo da mu se odužimo. Nadam se da će tako rezonovati sadašnji selektor Stojković, jer nije kasno da pokaže da je čovek. Verujem da će Stojković u budućnosti napraviti rezultate zbog kojih se izbor njega za Zlatnu loptu neće dovoditi u pitanje – zaključio je Tončev.

FSS je ranije najavio da će dodela Zlatne lopte biti organizovana u prvoj nedelji februara.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Čarobnjaci 10/01/2023
    2. Pravobranilac 11/01/2023

    Ostavi komentar