Aktivizam i mladi

Tasić: Umesto PONIŽAVANJA, unaprediti položaj mladih kroz ZAKONEStefan Tasić iz Zeleno-levog fronta govorio je za portal InfoVranjske.rs o položaju, potrebama mladih, kao i značaju planiranog omladinskog centra.

Na početku on napominje da usled politike vlasti mladi imaju lošu perspektivu i osećaj nepravde.Nažalost, zbog višegodišnje loše politike SNS-a, SPS-a i njihovih satelita, mladi u Vranju i generalno Srbiji se nalaze u polożaju koji pruža vrlo lošu perspektivu i sa jednim dubokim osećajem nepravde, kaže Stefan Tasić.

On upozorava na problem stranačkog zapošljavanja, širenje klijentelističkih mreža i ucenjivanje preko nesigurnih ugovora.Na svakom koraku, posebno u javnom sektoru, osetno je stranačko zapošljavanje putem kojeg režim širi svoju klijentelističku mrežu i raznim ugovorima na određeno vreme, mlade ucenjuje i drži u porobljenom položaju. Da se ništa ne radi po pitanju unapređenja tog položaja jasno govori tmuran podatak sa poslednjeg popisa prema kojem Vranje ima oko 10 000 stanovnika manje, navodi Stefan.

Istakao je da treba više ulagati u sektore zdravstva i obrazovanja, i da je potrebno boriti se protiv sve većih nejednakosti u društvu.

Umesto politike ponižavanja i ucena, neophodno nam je sistematsko unapređenje položaja mladih kroz različite zakone i podzakonske akte. Rad i znanje moraju da se vrednuju, da više ulažemo u sektore poput obrazovanja i zdravstva i da se borimo protiv rastućih socijalnih i ekonomskih nejednakosti u našem društvu, rekao je Tasić.

Za omladinski centar kaže da ne bio smeo da bude korišćen za koruptivne radnje, već samo za razvoj mladih.

U redu je da se radi i na stvaranju i obnavljanju javnih prostora za mlade, ali samo ako će isti biti formirani na način da služe za usavršavanje mladih, razmenu znanja, iskustava i veština i kreativan zajednički i individualan rad, a ne za koruptivne potrebe vlasti, navodi Stefan o omladinskom centru.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Deki 22/04/2024

    Ostavi komentar