Svetski dan HRANE: Savršeni recepti za ZIMNICU nutricioniste Miloša Nedeljkovića

Ministarstvo za evropske integracije

Organizacija za hranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization, FAO) svake godine obeležava 16. oktobar – Svetski dan hrane, dan kada je ova organizacija i osnovana 1945. godine. U Srbiji se ovaj datum obeležava od 2001. godine, a ovogodišnji slogan Svetskog dana hrane je: „Pravo na hranu, za bolji život i bolju budućnost: da niko ne bude gladan”.

Povodom ovogodišnjeg Svetkog dana hrane za portal InfoVranjske.rs svoje zdrave kulinarske recepte spremio je nutricionista Miloš Nedeljković iz Vranja.



Miloš NEDELJKOVIĆ: Zdrava zimnica od povrća

Nema ničeg lepšeg od toga kad se zimi iz otvorene tegle raširi miris omiljenog povrća. U ukiseljene salate od povrća koje pripremate za zimu, možete dodati začine i lekovito bilje koji će im dodatno poboljšati ukus i učiniti ih zdravijim.

Ukoliko želite da zimnica bude što zdravija, pripremajte samo najkvalitetnije zrelo, organski gajeno povrće. Izbegavajte konzervanse i pažljivo dozirajte šećer, sirće i so.



Kiselo povrće (kupus, paprika, krastavac), bogato laktobacilima, enzimima i vitaminima je idealna hrana koja može često da se konzumira.

Kiseljenje je mnogo više od jednostavnog konzervisanja hrane. Ono menja ukus i teksturu namirnica procesom takozvane laktofermentacije, kada skrob i šećeri u povrću prelaze u mlečnu kiselinu. Ovako pripremljene namirnice su višestruko korisne za organizam.

Mnoge vrste bakterija koje pomažu proizvodnju mlečne kiseline su korisne i pomažu varenje i jačaju imunitet. Takođe, bore se protiv patogenih bakterija i kancerogenih ćelija.

Primer laktofermentacije je kišeljenje kupusa. Najnovija istraživanja pokazuju da kiseli kupus sadrži izotiocijanate, materije koje sprečavaju rast malignih ćelija, posebno dojke, debelog creva, pluća i jetre. Ovih materija nema u presnom i kuvanom kupusu. Inače, kiseo kupus je bogat vitaminima, gvožđem i vlaknima.

Sok od paradajza treba koristiti kod premora jer okrepljuje i čisti organizam a ujedno telo oslobađa od neprijatnih mirisa. Takođe je dobar prirodni lek protiv prevremenog starenja, kašlja, plućnih bolesti i bolesti mokraćnih organa. Sok od paradajza sadži likopen, koji pomaže u borbi s kancerogenim ćelijama i delotvoran je kod mnogih drugih bolesti.

Za zimnicu treba odabrati povrće koje je kvaltetno, i dobro očišćeno, i naravno treba voditi računa o higijeni prilikom spremanja. Zimnicu treba čuvati na tamnom i hladnom mestu kako ne bi došlo do kvarenja.

Tekst i fotografija – Miloš Nedeljković

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



    1. Milorad 16/10/2024

    Ostavi komentar