Svetki dan KNJIGE: Zoran S. Nikolić i „Ono što Hermes ne zna“Javna biblioteka „Bora Stanković“ u Vranju organizuje predstavljanje nove knjige poezije Zorana S. Nikolića, pesnika i književnika iz Vranja, pod nazivom „Ono što Hermes ne zna“.

Promocija nove knjige poezije Zorana S. Nikolića biće održana u ponedeljak 24. aprila u 19 sati u maloj Sali Pozorišta „Bora Stanković“ na kojoj će o ovom delu govoriti književnik Milorad Ivić, urednik Miloje Dončić i književni kritičar Nikola Živanović.

Knjiga „Ono što Hermes ne zna“ ima četiri tematska ciklusa, u prvom se pesnik bavi svojim telom, drugi ciklus se bavi temom rata, treći sadrži ljubavne pesme, a četvrti je široka kritika društva, napisao je u listu Politika književni kritičar Nikola Živanović.

Bunt je ono što obeležava poeziju Zorana S. Nikolića, ne bunt protiv nekog sistema, već bunt kao škrgut zuba u trenucima kada čovek nešto pogodi. Pesma nije vodica kojom svetina ispire usta i ispljune. Ona im aukus koji ostaje dugo. I koji potom godinama tražiš, piše Živanović.

Podsećamo, Zoran S. Nikolić se bavi pisanjem još od studentskih dana kada se oglasio zbirkom pesama „Poverljiv svet“ i privukao pažnju književne javnosti nespornim talentom, a kasnije je napisao zbirke pesama „Rečeno kao ubijeno“, „Onog u sebi“ i roman „Smrt za poneti“ 2016. godine u izdanju „Lagune“ iz Beograda.

Nikolić je, takođe podsećamo, bio novinar Vranjskih novina od 1999. godine i urednik „Vranjskih knjiga“, a do 1999. godine živeo je i radio u Prištioni kao urednik Izdavačke kuće „Novi svet“.  • Ostavi komentar