Suvodolci kritikuju, „Komrad“ obećava?

Eko Taxi Vranje

Meštani Suvog Dola, vranjskog prigradskog naselja, požalili su se portalu InfoVranjske.rs da imaju problem sa deponijom «Meteris» koja «ugrožava životnu sredinu i nagoni ih na razmišljanje o iseljavanju».

JKP „Komrad“ iz Vranja, pak, u svom odgovoru na pitanja portala vezana za žalbe Suvodolaca, obećava „projekat izgradnje novog centra vredan 28 miliona evra“ i poručuje „da poštuje sve zakonske propise o zaštiti životne sredine i radu sanitarne deponije „Meteris“.Žitelji Suvog Dola imaju pridbe na «prepunjenost deponije „Meteris“ komunalnim otpadom zbog čega se širi smrad atarom mesta i isticanje problematične tečnosti sa deponije u lokalni potok.

Sve nam je teže, narušava nam se životna sredina, pa meštani Suvog Dola razmišljaju da prodaju svoje kuće čak i u bescenje i isele se iz svog mesta, ovo sa deponijom „Meteris“ je prešlo sve granice i ovako više ne možemo, uzrujano govore Suvodolci.

Portal InfoVranjske.rs se povodom iznetih žalbi stanovnika Suvog Dola putem mejla obratio rukovodstvu „Komrada“ sa pitanjima, a iz ovog javnog preduzeća je stigao odgovor koji prenosimo u celosti i bez izmena.

Deponija „Meteris“ je prva sanitarna deponija neopasnog otpada koja je počela sa radom sedmog septembra 2002. godine. Na ovoj deponiji se odlaže komunalni otpad  sa 90 odsto terotorije Grada Vranja, Gradske opštine Vranjska Banja i svih sela koja pripadaju Gradu Vranju, a prosečna dnevna količina otpada je 90 tona.

JKP «Komrad» preduzima sve zakonom predviđene mere pri deponovanju komunalnog otpada koje podrazumevaju bezbedno odlaganje uz pokrivanje internim materijalom.

Redovno se vrši kontrola emisije deponijskih gasova i otpadnih voda od strane akreditovanih laboratorija o čemu posedujemo izveštaje, parametri su u granicama referentnih vrednosti u skladu sa zakonom, a izveštaji se redovno šalju Agenciji za zaštitu životne sredine.

Grad Vranje i JKP «Komrad» su završili poslove pripreme plansko-tehničke dokumentacije potrebne za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom, sledeći korak koji očekujemo je korak nadležnog Ministarstva građevinsrstva, saobraćaja i inrastrukture u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine koji je usmeren na početak izgradnje novog centra vrednosti 28 miliona evra», piše u odgovoru JKP «Komrad» koji je potpisao generalni direktor Zoran Dimitrijević.

Napominjemo, Suvi Dol ima skoro 700 žitelja koji žive u blizu 200 domaćinstava, nestrpljivih u želji i nadi da žive u zdravoj životnoj sredini.

«I mi Suvodolci imamo dušu, ali vremena za čekanje baš i nemamo», rezignirano upozoravaju stanovnici mesta koje je tako daleko od Boga, a tako blizu deponije «Meteris»!    1. Bane elita 31/08/2022
    2. Suvi do 31/08/2022
    3. Lopovi 31/08/2022

    Ostavi komentar