Aktivizam i mladi

Stojmenović za DANAS: Vučić kalkuliše krizom u koju nas je doveoDnevne novine „Danas“ objavili su velike intervju sa narodnom poslanicom iz koalicije „Srbija protiv nasilje“. Podsećamo, članica „Zeleno – levog fronta“ Natalija Stojmenović, rodom je iz Vranja.

Intervju prenosimo u celosti i bez dodatnih izmena.Cilj svakog njihovog napada je da izbegnu odgovornost jer bi ona ogolila svu kriminalnu mašineriju te stranke. Vlast Srpske napredne stranke su obeležili fantomi. Od fantoma iz Savamale, do različith fantoma iz afera Jovanjica, Krušik, pad helihoptera. Kada god pitate za odgovornost vi dobijete fantoma. To se desilo i na konstitutivnoj sednici”, navodi u intervjuu za Danas Natalija Stojmenović, narodna poslanica Zeleno-levog fronta, upitana za optužbe vlasti da je “fantomski birač”.

Tokom tri dana konstitutivne sednice i izbora Ane Brnabić za predsednicu Skupštine sitaucija je više puta bila na ivici fizičkog sukoba. Pljuštale su uvrede, a poslanici vlasti su, posebno šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov, “potkačili” i našu sagovornicu.Odgovarajući na optužbe i dokaze o “fantomskim biračima”, odnosno organizovanom preseljavanju birača iz drugih sredina u Beograd, naprednjaci su poslanicu ZLF-a okarakterisala kao fantomskog birača, jer je iz Vranja, a prijavljena je u beogradskoj opštini Palilula, te je tako bila i odbornica u prošlom sazivu beogradske Skupštine.

“Želela sam da mi kandidatkinja za predsednicu Narodne skupštine odgovori na to zašto je članska karta SNS-a u ovoj zemlji postala uslov za život pa i za to da vam pomeranje na listi onkoloških pacijenata zavisi od tog jednog papira ali i da objasni kako direktor PIO fonda po Voždovcu obilazi zgrade sa biračkim spiskom. Sigurna sam da je taj birački spisak kompletiran sa svim fantomima koji su glasali na beogradskim izborima. Tražila sam odgovornost dobila sam spin mašineriju koja je mene gradsku odbornicu u Skupštini grada Begorada od 2022. prozvala primerom fantomskog birača. Jasno je da s obzirom da sam bila odbornica ta priča predstavlja najobičniji spin. Ali za razliku od SNS-a ja nemam problem da se to proveri što je jedan od naših zahteva u vezi za biračkim spiskom tako da ih javno sprovedu transparentan postupak u vezi mene ali i desetine hiljada građana koje planiraju da dovedu opet u Beograd na glasanje i dnevnicu od par hiljada dinara”, odgovara Stojmenović.

Danas: Šta Vam je glavni utisak sa konstitutivne sednice, ovo ti je prvi poslanički mandat i kakav nas saziv čeka, s obzirom na izbor Brnabić?

Glavni utisak mi je da je ova sednica pokazala nivo političke krize u kojoj se mi nalazimo. Mi smo za tu krizu ponudili rešenja, a dobili smo jedan klasičan radikalski pristup poslanica i poslanika SNS-a. Njima traženje odgovornosti predstavlja izdaju, a zbog otimanja izborne volje građana su spremni i na zastrašivanje građanja ratom, sve samo da bi oni i dalje mogli da kupuju 24 stana dok se građani bore da zarade za krov nad glavom, da im je prostor za korupciju u sportskim klubovima bitniji od zdravstva i da koriste naš novac da bi njihov život bio bolji. Ono što je dominiralo sednicom jeste priča o građanskom ratu koju SNS plasira. Ta ratna retorika samo pokazuje da njima do građana ove zemlje nije nimalo stalo i da su spremni na sve da sačuvaju svoje pozicije. Spominjanje građanskog rata je njihova matrica vladanja strahom, od toga da će groblja biti puna ukoliko se vlast ne bude slušala, preko toga da ćemo ostati smrznuti i gladni zbog rata u Ukrajini do toga da se ceo svet ponovo udružio protiv nas pa moramo da se naoružavamo. Vladanje strahom je njihov model. U skupštini ćemo pokazati građanima da ne treba da se plaše, a građani to već rade i dobar primer je građansko hapšenje direktora PIO fonda i naravno borićemo se da građani čuju da drugačija vizija Srbije postoji.

Danas: Očekujete li da dođe do razgovora vlasti i opozicije i postoji li alternativa za izlazak iz krize?

Očekujem da oni koji su prouzrokovali ovu političku krizu za nju preuzmu odgovornost. Mi smo dali jasan sled koraka kako da se iz nje izađe i ovo je prava prilika za Aleksandra Vučića da pokaže da mu je država bitnija od njegovih partijskih pulena. Ono što mene plaši jeste što smatram da on sa krizom u koju nas je doveo kalkuliše. Kalkuliše sa našom budućnošću. Ne očekujem da bude odgovoran jer nikad nije ni bio, ali očekujem da bude pametan jer jedina alternativa za izlazak iz krize jeste razgovor o zahtevima koje smo mi izneli.

Danas: Vaša stranka takođe sprovodi kampanju od vrata do vrata, ali ističe da postoje razlike sa onim što SNS naziva kampanjom od vrata do vrata. Šta je Vaša poruka građanima kojima naprednjački aktivisti dolaze na vrata, s obzirom da smo imali i nekoliko incidenata, poput građanskog hapšenja na Voždovcu?

Kampanja od vrata do vrata je jedan od načina komunikacije sa građanima i mi je radimo konstantno više od tri godine. Mi želimo sa građanima da razgovaramo o tome koji su njihovi problemi, šta misle o rešenjima koje mi nudimo sa jasnom vizijom da želimo da đivimo u zemlji gde možemo da dišemo, imamo platu od koje možemo da živimo i siguran i pristupačan krov nad glavom. Za razliku od SNS-a mi ne kucamo na vrata sa biračkim spiskom, ucenama i zastrašivanjem građana. Što se tiče aktivista i aktivistkinja SNS-a sigurna sam da većina njih to radi iz straha i da razgovarajući i sa njima o pogrešnosti načina na koji to rade možemo da dopremo do nekih od njih. Tako da nije pitanje da li radite kampanju od vrata do vrata već kako je radite. I tu je razlika jasna, naša poruka građanima je da želimo sa njima da razgovaramo i da ih čujemo ne da ih ucenjujemo.

Danas: Čini li Vam se da SNS izjavama da svu odgovornost za društvenu atmosferu snosi opozicija, a da oni moraju svoje članstvo da obuzdavaju da ne odgovori na nasilje opozicije, pere ruke od dalje društvene polarizacije i tenzija? Šta nas čeka ako ne dođe do smirivanja tenzija?

Stojmenović: Mislim da smo najgore posledice atmosfere koju je SNS stvorio u društvu nažalost već doživeli. Kod njih je traženje odgovornosti jednako izdaji. Jer oni smatraju da izdaja kada tražite da institucije rade svoj posao, a da funkcioneri odgovaraju za svoje postupke. To što su oni oteli sve institucije, ucenama zarobili građane, to što su uslove za normalan i dostojanstven život sveli na posedovanje članske karte SNS-a oni vide kao čin patriotizma. Mi smo tu da onima koje oni ponižavaju, ucenjuju i lažu pružimo ruku i zajedno krenemo u stvaranje države u kojoj ne preživljavamo dan za danom i krpimo kraj sa krajem već vidimo život, budućnost i boljitak za sve nas.

DANAS / NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Radenko 25/03/2024
    2. Če Gevara 25/03/2024

    Ostavi komentar