Stevanović o budžetu za 2023: U raljama finansijske centralizacijeDragoljub Stevanović, zamenik gradonačelnika Vranja od 2014. do 2016. godine, u prvom regaovanju na odluku Gradskog veća o iznosu budžeta za 2023. godinu upozorava „da finansijska centralizacija u Srbiji ubija suštinu budžeta lokalnih samouprava“»“.

Budžet Grada Vranja za 2023. godinu u iznosu od 3,2 milijarde dinara predstavlja jedan odsto od deficita budžeta na nivou Republike, a ako bi budžet Vranja bio jedan odsto od budžeta Srbije u iznosu od 21 miljarde dinara, imali bi sedam puta veći iznos bužeta nego sada, a taj ogroman raskorak je posledica finansijske centralizacije, objašnjava Stevanović.Nekadašnji zamenik gradonačelnika Vranja na primeru Šapca dokazuje neophodnost finansijske decentralizacije u zemlji.

Šabac je u vreme Zelenovića imao godišnji budžet od pet milijardi dinara, u Vranju je iznos budžeta za 2023. projektovan na 3,2 milijarde dinara. U Vranju troškovi zarade radnika u Gradskoj upravi upravi, troškovi javne rasveta i subvencije za predškolsku ustanovu pokrivaju ukupne izvorne prihode grada, pa za investicije u oblasti infrastrukture ostaje samo da se zadužujemo, upozorava Stevanović.FOTO InfoVranjske.rs – Dragoljub Stevanović

Dragoljub Stevanović, međutim, nije kritičan prema činjenici da je odziv građana Vranja na javnoj raspravi o budžetu za 2023. godine bio izuzetno slab.

Objektivno, tako je bilo i u vreme kada sam bio zamenik gradonačelnika, pa sam i tada kao i sada ubeđen da je neophodno veće uključivanje građana u budžetski proces kako bi dali predloge za određene projekte, kaže Stevanović.

Podsećamo, Gradsko veće je na sednici u sredu sedmog decembra donelo odluku o nacrtu budžeta Grada Vranja za 2023. godinu, precizirajući da će prihodna strana budžeta iznositi 3,229 miljardi dinara, a rashodna 3,284 milijarde, sa deficitom od 55,2 miliona dinara.

Iznos budžeta za 2023. veći je od ovogodišnjeg budžeta za 13.6 odsto.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar